Kerstmis december 2024
Laat op een slaperige avond, toen de lucht met sterren was bezaaid werden de hemelen door de engelen geopend, net zoals je een schitterend kerstcadeau zou uitpakken. Toen, terwijl er licht en vreugde uit de hemel stroomden zoals water uit een doorgebroken dam, begonnen de engelen te jubelen en de boodschap te zingen dat het kindje Jezus was geboren. Er was een Heiland geboren! De engelen noemden het “Goed Nieuws” en dat was het ook.
Larry Libby
Gebed
Lieve God,
Leid ons, net als de drie koningen door de ster van Uw heilige Woord naar de stal van Bethlehem, waar we Uw Zoon, Christus Jezus mogen ontmoeten en ons mogen koesteren in de heiligheid van het wonderlijke moment van Zijn geboorte. Heer, wij weten dat het kwaad voortdurend en verraderlijk op de loer ligt, maar bij U zijn wij veilig. Wilt U ons beschermen tegen het kwaad en ons deze kerst vervullen van moed, rust en vertrouwen? Dan zullen ook wij, net als de drie wijzen terugkeren naar ons thuisland via een andere route dan waar we op de heenweg langsgekomen zijn, want nu nemen we Uw weg van God en dragen we de bron van het eeuwige leven voor altijd mee in ons hart. Wij zingen Uw lof en zijn zo dankbaar dat U ons zult helpen door Christus, onze Koning en Priester. Voor eeuwig en altijd.
Amen.
Maarten Luther (1483-1546)
Er bestaat een legende die haast nooit is verteld,
Maar die bekend was aan de wijzen.
Hoe drie kleine kinderen op kerstochtend in het veld,
met harten zo droef, Jezus eer kwamen bewijzen.
de een kon niets zien,
de ander was lam,
de derde had geen stem om te praten.
Maar geleid door Zijn ster waren ze in vuur en in vlam
op zoek naar de baby door velden en straten.
Het Jezuskind, zo schoon en zo teer werd wakker
toen ze fluisterend baden.
De Heiland, Hem brengen wij eer, die brengt ons Gods paden.
En toen, met het licht zachtjes schijnend naar binnen,
kon de lamme weer lopen,
de stomme plots zingen
en de blinde had zijn ogen weer open!
Bewerkt naar een gedicht van Charles W.H. Bancroft
Deze week nieuw op de site
Dat kindje in de kribbe is niet zomaar een kindje, maar de soevereine Verlosser die op aarde is gekomen. Maar waarom zou de Heer der heren zich op deze manier verlagen?
Lees verder
Op een koude winternacht toen ze omgeven waren met problemen, pakte zijn vader een stukje hout op van de grond en kerfde er met zijn zakmes een klein kruis uit. Toen hij klaar was hield hij het kruisje met tranen in zijn ogen omhoog
Lees verder
Spreuk van de week
Ons vertrouwen is niet wat ons bewaart; de God op wie we vertrouwen, die bewaart ons.
Oswald Chambers (1874-1917)
Zie, zie het kind in de kribbe, gewonden in doeken. Laten we het gaan zoeken!
Hij is gekomen, schoner dan dromen; Hij, hoop der vromen;
zie, zie het kind in de kribbe.
J.J. Thomson
Om over na te denken
Er gebeuren bijzondere dingen met kerstmis. Maar je kunt ze niet vinden in de winkels. Om er deel aan te hebben moet je de tijd nemen om rustig te worden, zwijgend en stil, om te mediteren over Zijn aanwezigheid in je hart en je gedachten. Hij is er en wil je omhelzen. Als we er eenmaal achter zijn wat er werkelijk met kerstmis aan de hand is kunnen we er niet over blijven zwijgen. We kunnen geen deel worden van de ware betekenis van kerstmis zonder God te prijzen en te verheerlijken.
Kardinaal Cormac Murphy-O’ Connor (1932-2017)
Wanneer het lied van de engelen verstomd is,
wanneer de ster uit de hemel is vertrokken,
wanneer de koningen en prinsen weer thuis zijn
en de herders weer terug bij de kudden,
dan begint het werk van kerstmis;
dan gaan wij op zoek naar verloren schapen,
genezen we gebroken geesten,
voeden we hen die honger hebben,
laten we de onderdrukten vrij,
herbouwen we naties,
brengen we vrede onder de volken,
maken we muziek met het hart
en stralen we met het Licht van Christus,
elke dag, op allerlei manieren
in alles wat we doen en zeggen.
Dat is het begin van het werk van kerstmis.
Harold Thurman (1899-1981)
Uit de Kerstboodschap van Koningin Elizabeth II van Engeland in 2016
Met kerstmis gaat onze aandacht naar een geboorte die meer dan tweeduizend jaar geleden plaatsvond. Het was een heel nederig begin en Zijn ouders; Jozef en Maria, vonden zichzelf niet erg belangrijk. Jezus Christus leefde het grootste deel van zijn leven onopvallend en reisde nooit heel ver. Er werd kwaad over Hem gesproken en Hij werd verworpen door velen, ofschoon Hij nooit kwaad had gedaan.
En toch volgen miljarden mensen nu Zijn leer en vinden in Hem het licht dat zij in hun leven kunnen volgen. Ik ben er een van, want het voorbeeld van Christus helpt me de waarde te zien in het doen van kleine dingen met grote liefde. De boodschap van Kerstmis herinnert ons er aan dat inspiratie een geschenk is dat we kunnen ontvangen, maar ook moeten geven en dat de liefde klein begint, maar altijd groeit.
Kerstgedachten
Charles Wesley was zonder twijfel een van de meest productieve hymneschrijvers en predikers aller tijden. Toch werd er maar één hymne in ’the Book of Common Prayer’ van de Church of England geplaatst, en dat was ook nog eens per ongeluk! De toenmalige ‘gevestigde kerk’ van Engeland was niet bepaald gecharmeerd van John Wesley, die niet gewend was een blad voor de mond te nemen.
De achttiende-eeuwse drukker die belast was met het uitgeven van deze nieuwe liederenbundel wist dat echter niet. Bij het drukken bleek dat er nog een lege plek was in het gezangboek en die moest op de een of andere manier opgevuld worden. Toevallig viel zijn oog op een van Wesley’s liederen, ‘Hark the Herald Angels Sing’. (Hoor de engelen zingen, d’eer) en dat lied paste perfect in de lay-out. Zo werd het boek gedrukt. Toen de fout werd ontdekt, probeerde men nog om het gedicht te laten verwijderen, maar het bleek zo populair te zijn dat de kerk tenslotte maar besloot dat het mocht blijven staan. Het werd geschreven in 1738, maar is vandaag de dag nog steeds een geliefd kerstlied.
Hoor, de eng’len zingen d’ eer
Van de nieuw geboren Heer!
Vreed’ op aarde, ’t is vervuld:
God verzoent der mensen schuld.
In het begin van de 19e eeuw, voordat er een ban was gelegd op de slavernij in de Verenigde Staten, vroeg een scepticus eens aan een slaaf: “Hoe kun je nu in Jezus geloven en tot dezelfde God bidden die je slavendrijvers aanbidden?”
De slaaf antwoordde heel wijs: “Hij is niet alleen maar hun Jezus. Hij is ook mijn Jezus!” Die slaaf had een persoonlijke ervaring met Jezus gehad en had geleerd om de kracht en de troost die hij nodig had uit Hem te putten.
Dit is vandaag de dag nog steeds hetzelfde: Jezus begrijpt iedereen van ieder ras en uit ieder land. Arm of rijk, plattelandsmensen of stadsmensen, intellectuelen of analfabeten, sterken of zwakken. Hij roept tot alle mensen, klopt op elk hart en iedereen die zijn hart ervoor opent kan met Hem een relatie hebben. Dat is het geheim, want door een ware relatie met Jezus verandert God onze zondige natuur en vormt Hij ons stap voor stap naar het beeld dat Hij voor ogen heeft. Dan wordt de slavendrijver een vriend van de slaaf. Hij is mijn Jezus, en ook jouw Jezus.
Er is een verhaal over een jongetje wiens familie erg arm was. Hij klaagde nooit over het feit dat hij geen speelgoed had en geen cadeautjes kreeg met Kerstmis, maar hij wenste het natuurlijk wel. En zo ging hij graag naar de winkels waar hij naar al dat moois in de etalages kon kijken dat andere jongetjes wel konden krijgen maar hij niet.
Op een dag werd hij aangereden en belandde hij in het ziekenhuis. Toen hij zich beter begon te voelen, gaf een van de verpleegsters hem met Kerstmis een grote speelgoedauto. Toen hij die ademloos aanraakte zei hij zachtjes: “Maar … er zit geen glas tussen.”
Op een dag zullen we Christus, onze Verlosser, van aangezicht tot aangezicht zien, zonder dat er “glas” tussen zit.
Een glimlach…
Je hebt misschien dat beroemde schilderij van William Holman Hunt weleens gezien waar Jezus op te zien is, staande voor een gesloten deur met een lantaarn in Zijn hand. In de Bijbel lezen we: “Zie Ik sta aan de deur en klop. Als iemand mijn stem hoort en de deur opendoet dan zal Ik bij hem binnenkomen.” Het schijnt dat iemand eens op hoge poten naar de schilder was gestapt om hem te vertellen dat hij een fout had gemaakt in zijn werk. Er zat geen deurknop aan de deur op het schilderij. “Dat is niet per ongeluk gebeurd,” antwoordde Hunt. “De deur moet van binnenuit geopend worden. De deurknop zit aan de binnenkant.” Jezus, de Heiland, kan nooit bij iemand naar binnen gaan als de deur niet van binnenuit opengedaan wordt. Er staat in Gods Woord: “Aan diegenen die Hem toch opnamen, heeft Hij het vermogen gegeven om kinderen te worden van God.” Denk daar eens aan deze kerst.
Een plaatselijk voorganger bezocht eens een arme vrouw op eerste kerstdag en zag dat de vrouw op het punt stond aan haar kerstdiner te beginnen. Het was een karige maaltijd die in schril contrast stond met de goed gevulde tafel die de voorganger die avond bij hem thuis verwachtte. De man schudde bedroefd zijn hoofd en sprak vol medelijden over de armzalige kost, waarop de oude vrouw met een stralend gezicht antwoordde: “Armzalige kost? Beste man, zie je dan niet dat de Heer schatten te land en ter zee heeft bewogen en heeft neergelegd om mij op deze gezegende kerstdag te voeden?”
Deze vrouw was rijker dan menig ander, hoewel ze alleen brood en een mager visje te eten had voor haar kerstdiner.
Extra kerstverhalen
Martha wilde dat hele kerstfeest maar liever vergeten, maar zo gemakkelijk was dat niet. Haar man Jed had wel zin in Kerstmis en hij kwam die morgen enthousiast de hut binnen. Terwijl hij de sneeuw van zijn koude voeten stampte, zei hij met opgewonden stem: “Martha, we gaan dit jaar toch een kerstboom halen.”
Lees verder
Het was Kerstmis 1994. De negenjarige Jaron en zijn broertje Parker hadden een geweldige kerstavond. Dat kwam door de leeswedstrijd. Eerst had alleen Parker meegedaan, maar later had ook Jaron zich ingeschreven.
Lees verder
Pete Richards was misschien wel de eenzaamste man in de stad toen het kleine meisje zijn winkeltje binnenstapte. Pete had een curiosawinkel, geërfd van zijn grootvader.
Lees verder
Mijn vrouw en mijn schoonmoeder komen uit een familie die verzot is op klassieke muziek en daarom wonen ze vaak de concerten bij die ons stadje het hele jaar door te bieden heeft.
Lees verder
Dat is grappig
Moeder gaat met haar 16-jarige dochter naar de dokter. “Het gaat om mijn dochter Darla,” zegt Mama. “Ze heeft steeds van die rare verlangens om dingen te eten die ze eerder nooit wilde; ze komt aan en ze is de meeste ochtenden ziek.”
De dokter onderzoekt Darla en zegt tenslotte: “Ik weet niet goed hoe ik u dit moet vertellen, maar Darla is zwanger. Ongeveer 4 maanden, denk ik.”
“Wat?” zegt Mama verschrikt. “Dat kan helemaal niet. Ze is nog nooit alleen geweest met een man!” Ze kijkt angstig naar haar dochter en vraagt: “Dat is toch zo, Darla?”
“Klopt”, zegt Darla beslist. “Ik heb zelfs nog nooit met een man gezoend!”
De dokter staart haar verbaasd aan, loopt dan naar het raam en begint naar buiten te staren. Na vijf minuten wordt moeder ongeduldig en vraagt: “Is er iets te zien daarbuiten, dokter?”
De dokter antwoordt: “Nee, nog niet, maar de laatste keer dat er zoiets wonderlijks gebeurde, verscheen er een ster in het oosten en kwamen er drie wijzen over de heuvel. En denk maar niet dat ik dat deze keer wil mislopen!”