Het verhaal gaat dat er enige tijd geleden, ergens aan de Indische oceaan, een Maleisische koopman aan boord klom van een Amerikaans marineschip dat daar verankerd lag.

     “Wat kom je hier doen?” vroeg de kapitein argwanend.

     “Traktaatjes,” antwoordde de man in gebroken Engels. “Evangelische traktaatjes. Die wil ik hebben.”

     De kapitein fronste zijn wenkbrauwen. “Waarom wil jij die hebben? Je kunt niet eens Engels lezen.”

     “Dat klopt,” antwoordde de koopman, “maar ze helpen me enorm in mijn werk.

     “Hoe bedoel je?” vroeg de kapitein.

     “Ik heb die traktaatjes nodig als ik zaken probeer te doen met Engelssprekende klanten. Voordat ik zaken met hen doe geef ik een traktaatje en bestudeer ik het gezicht van de klant. Als ze het traktaatje met een schamper gebaar op de grond gooien of het verkreukelen, weet ik dat ik met een klant te maken heb die ik niet kan vertrouwen. Maar als de klant het traktaatje met eerbied ontvangt weet ik dat ik met een gerust hart zaken met zo’n man kan doen, omdat ik met een eerlijk mens te maken heb.”

     Goed advies van deze ongeletterde koopman.

     Mensen die niets van Mij willen weten en niet naar Mij willen luisteren, zullen op de laatste dag veroordeeld worden door de woorden die Ik heb gezegd.
Johannes 12:47-48

     Deze week nieuw op de site:

      Betrouwbaarder dan uiterlijke tekens
Hoe ver slaat jouw slinger uit?
 Hemels perspectief

Spreuk van de week
Ik heb vandaag zoveel te doen, dat ik het niet aandurf om mijn tijd met God maar even over te slaan.
Maarten Luther

 Om over na te denken
De Heer zegt: “Ik leer je hoe je moet leven. Ik geef je raad en Ik ben altijd bij je.”
Psalm 32:8

Hier spreekt de Heer en Hij geeft de psalmist een antwoord op zijn gebeden. Onze Verlosser is onze leermeester. De Heer zelf verwaardigt Zich om Zijn kinderen te onderwijzen in het wandelen op de weg van het geloof. Zijn heilig woord en de ingevingen die de Heilige Geest ons toefluistert zijn de richtlijnen voor onze dagelijks wandeling met God. Wij zijn niet vergeven zodat wij van nu af aan onze eigen wil kunnen volgen en de honger naar onze eigen begeerten kunnen stillen. Juist het tegendeel is waar. Wij zijn vergeven zodat God zelf ons kan onderwijzen in heiligheid en ons kan omvormen naar de gelijkenis van Jezus. Zo’n hemelse opleiding is een van de grootste zegeningen die het verbond dat wij nu met God hebben ons kan geven. Lezen we niet in de Heilige Schrift: ‘Al uw kinderen zullen door de Here onderwezen worden.’ Daar horen wij, als kinderen van onze hemelse Vader dus ook bij. Praktisch onderricht is het allerbeste, en de mens is gelukkig die heeft geleerd om het Lam te volgen waarheen Hij ook gaat.
CH Spurgeon

Uit de schatkist van het verleden
In het midden van de 19e eeuw probeerde Hongarije zich los te maken van de Oostenrijkse onderdrukker, met veel geweld tot gevolg. Een Hongaarse soldaat werd daarbij gevangengenomen en in een diepe kerker gegooid. Daar probeerde hij uit alle macht uit te ontsnappen met behulp van zijn enige werktuig, een roestige spijker waarmee hij de muur uitholde. Twaalf maanden lang werkte hij iedere nacht koortsachtig aan zijn ontsnappingsplan. Op een goede nacht brak hij uit en met een zelf gevlochten touw ontsnapte hij in het duister. Twee jaar later stierf hij in eenzaamheid. De vraag rijst hierbij op: “Wat zal een mens wel niet doen voor zijn leven en de verwerving van zijn vrijheid?”

      Maar het ware leven, de eeuwigheid met de nooit aflatende vrijheid, zijn zaken waar menigeen zijn schouders over ophaalt. “God, het eeuwige leven, de vergeving van mijn zonden? Ik ben een goed mens en voor dat soort dingen heb ik nu even geen tijd. Ik zie het wel als ik dood ben.”

Maar dan is het te laat. En zo moeilijk is het niet. Voor de vrijheid die God geeft hoeven we niet jarenlang met een spijker in een muur te krabben. Die vrijheid geeft God vrijelijk aan ieder mens die Hem Vader durft te noemen en die zich onderwerpt aan Zijn plan en Zijn liefdevolle wetten voor het leven.

De Heer zegt: “Laat iedereen die dorst heeft, bij Mij water komen halen. En laat iedereen die geen geld heeft, bij Mij brood komen kopen, en eten. Kom, koop bij Mij zonder geld en zonder prijs wijn en melk. Waarom tellen jullie geld af voor iets wat geen brood is? Waarom betalen jullie veel voor iets wat niet helpt tegen de honger? Luister goed naar Mij, dán hebben jullie voedzaam eten. En dan zal jullie binnenste genieten van de overvloed.
Jesaja 55:1-2

Dat is grappig
Een atheïst klaagde weer eens over het geloof tegen een christelijke vriend op zijn werk. “Het is niet eerlijk,” zei hij boos. “Jullie gelovigen hebben allemaal speciale feestdagen, Christenen vieren Kerstmis en Pasen. Joden hebben hun nationale feestdagen, zoals Pesach en Jom Kipoer en ga zo maar door. Maar wij atheïsten hebben helemaal niets. Er zijn geen erkende feestdagen ter ere van het atheïsme. Het is gewoon weer van die typische, oneerlijke discriminatie.” Zijn vriend antwoordde droogjes: “Jullie kunnen 1 april daar wel voor gebruiken.”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier