Nieuwsbrief 24 januari 2022

Timoer Lenk (1336-1405), een Turks-Mongoolse krijgsheer en stichter van het Timoeridische rijk was geen Christen, maar in zijn biografie staat een interessante anekdote waar we lering uit kunnen trekken. Hij zei: “Eens zat ik enorm in het nauw en moest ik mij in een klamme kelder verstoppen voor mijn vijanden. Daar zat ik urenlang te wachten op het moment dat ik veilig zou zijn en weer naar buiten kon komen. Een mier heeft me geholpen om de tijd door te komen. Daar in de kelder droeg een mier een rijstkorrel die vele malen groter was dan zijn eigen, nietige lichaam. Op zijn weg lag een grote kei waar hij overheen moest klimmen, maar dat lukte niet. Telkens als de mier bijna bovenop de steen was aangekomen viel hij samen met de rijstkorrel weer terug. Zelf zou ik het, nadat ik het een keer of drie vruchteloos geprobeerd had wellicht hebben opgegeven, maar daar had dat beestje geen boodschap aan. Hij probeerde het 69 keer en toen lukte het hem eindelijk om de rijstkorrel over het dode punt heen te slepen en kon hij verder gaan. Dat was voor mij een geweldige aanmoediging. Als die mier het niet opgaf, waarom zou ik dat dan wel doen? Zo volharden ook wij, als kinderen van God onverstoord in ons geloof, ongeacht onze omstandigheden of de rotsblokken op de weg. God leeft, Hij houdt van ons en heeft beloofd ons nooit te laten vallen.

Jezus vertelde zijn leerlingen een gelijkenis om duidelijk te maken dat men altijd moet blijven bidden, net zolang tot het antwoord komt.
Lukas 18:1

Neem een voorbeeld aan de mieren, luiaard! Kijk eens naar hun nijvere arbeid en word wijs.
Spreuken 6:6

Deze week nieuw op de site:

Hij leeft
Een bijzondere radioboodschap
Het kussen van de zendeling
Het grote gesprek

Spreuk van de week
Gebed en hulpeloosheid zijn onafscheidelijk. Alleen een hulpeloos mens kan echt bidden. Hulpeloosheid is je beste gebed. Het roept vanuit je hart naar het hart van God en heeft zo een groot effect.
Ole Hallesby

Om over na te denken
Het gebed dat zich in lauwheid verschuilt achter het feit dat eerdere gebeden schijnbaar ook niet verhoord zijn, mag nauwelijks de naam gebed dragen. Zo’n houding heeft met geloof maar weinig te maken. Voor de mens die gelooft is het feit dat gebeden vooralsnog onbeantwoord blijven slechts het een bewijs dat het moment van het antwoord veel dichterbij is gekomen. Het onderwijs en de voorbeelden van onze Heer tonen ons dat een gebed dat niet kan volharden en dat toegeeft aan de soms zo grauwe omstandigheden, niet het gebed is dat wonderen mag verwachten.
William Arthur

 Uit de schatkist van het verleden
De befaamde pianist Rubinstein zei eens: “Als ik ook maar een dag niet oefen, dan merk ik het meteen. Als ik twee dagen niet oefen merken mijn vrienden het en als ik drie dagen niet oefen merkt ook de hele wereld het.” Oefening baart kunst, en dat geldt ook zeker op geestelijk gebied. Het motto van de medische zendeling David Livingstone zegt eigenlijk hetzelfde: ”Ik ben vastbesloten niet te stoppen totdat ik mijn doel heb bereikt. Alleen door onwankelbare volharding en mijn geloof in God kan ik de overwinning behalen.”

Dat is grappig
Na een bijzonder saaie en langdradige preek verlieten de parochianen de kerk snel, zonder de dominee een hart onder de riem te steken. Gelukkig kwam Karel de kerk nog uit want die had altijd wel iets positiefs te melden over de preek.

“Dominee,” sprak Karel attent, “vandaag herinnerde uw preek mij aan de vrede en liefde van God!” De dominee was in zijn nopjes. “Zoiets heeft nog nooit iemand over mijn preek gezegd. Vertel me eens waarom, Karel.”

“Dat zal ik u eens vertellen dominee,” zei Karel. “Uw preek deed me denken aan de Vrede van God omdat deze alle verstand te boven ging en aan de Liefde van God omdat hij eeuwig leek te duren.”

Dan zult u de vrede van God ervaren, een vrede die ons menselijk besef te boven gaat en die de wacht houdt over uw hart en gedachten, omdat u in Christus Jezus bent.
Filippenzen 4:7

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier