Luisteren naar de Geest

Charlie Steinmetz was een tijdgenoot van Henry Ford. Niet zo bekend misschien, maar zonder Charly Steinmetz kon Henry Ford zijn werk niet doen. Steinmetz was een van de meest begaafde talenten op het gebied van elektriciteit en bouwde uiteindelijk de generatoren in Henry Fords eerste autofabriek in Michigan. Maar op zekere dag was er een probleem met de generatoren. Henry Ford besloot er een paar eenvoudige electriciëns op af te sturen die dat klusje wel zouden kunnen klaren. Maar dat lukte niet. De hele fabriek moest worden stilgelegd, wat natuurlijk kapitalen kostte. Uiteindelijk werd Steinmetz erbij geroepen. De man rommelde wat rond, draaide wat schroeven aan en al snel draaide de fabriek weer op volle toeren.

Toen kwam de rekening. Henry Ford, die toch steenrijk was, schrok zich een hoedje. Het was 10.000 Dollar. Hij schreef een briefje aan Steinmetz waarin hij duidelijk maakte dat die reparatie toch wel wat aan de prijzige kant was. Steinmetz schreef terug: “Beste Henry. Voor het rommelen aan je generator en het aandraaien van de schroeven reken ik 10 Dollar. Maar voor de kennis waar er precies gerommeld moest worden en welke schroeven er moesten worden aangedraaid reken ik 9.990 Dollar. Als ik die twee bij elkaar optel kom ik uit op 10.000 Dollar.”

Henry Ford betaalde toen zonder klacht.

***

De Heilige Geest weet precies waar er in ons leven gerommeld moet worden en welke schroeven er moeten worden aangedraaid. Zelf denken we maar al te graag dat we wel zo ongeveer weten wat er mis is in ons leven en proberen we op eigen kracht de nodige reparaties aan te brengen. Maar de ervaring leert ons dat we zo vaak verder van huis raken, omdat we eigenlijk niet echt weten wat we moeten doen.

Wij hebben niet genoeg kennis in huis om doeltreffend af te rekenen met onze diepere, emotionele problemen en soms diep verborgen angsten. Maar de Heilige Geest wel. Die weet precies wat er moet gebeuren, waar de schoen wringt en wat de beste oplossing is. Maar dan moeten we de Heilige Geest wel de kans geven om aan het werk te gaan. God geneest ons niet zomaar van onze innerlijke pijn. Zo van: “Even een schietgebedje en dan moet het maar goed zijn.” Maar een dergelijk gebedje zal niet veel bewerkstelligen in onze levens. God zoekt ook ons aangezicht en wil persoonlijk met ons communiceren en dat kost tijd en overgave. Bidden is misschien niet zo moeilijk. Tenminste niet in de zin van een zware wiskundige berekening waar je veel voor moet studeren en hoofdpijn van krijgt omdat het zoveel van je vergt. Bidden is tenslotte praten met de Vader en dat is inderdaad niet moeilijk.

Maar aan de andere kant moeten we echt leren hoe te luisteren naar de ingevingen van God en de Heilige Geest.

Wat betekent het om echt stil zijn en Gods stem te horen? Want alleen dan geven wij de Heilige Geest echt de kans om de juiste schroeven in ons hart aan te draaien. Zo makkelijk is dat nog niet.

De Heilige Geest wordt vaak voorgesteld als een prachtige wilde duif. Zo’n vogel landt niet zomaar overal. Die daalt alleen maar neer op plaatsen waar het rustig is en waar er plaats is gemaakt. Elk onverwacht geluid doet de duif opschrikken, waardoor hij weer wegvliegt. Niet dat de Heilige Geest vergeleken mag worden met een angstig vogeltje, maar als het op het gebed aankomt en op onze gemeenschap met de Geest van God, klopt de vergelijking goed. Om echt van God te horen moeten we, zoals Jezus zei, onze binnenkamer binnengaan, God onze volledige  aandacht geven in de stilte van het gebed en plaats voor Hem maken. Dan, en alleen dan kan de Heilige Geest  aan het werk gaan om onze diepste problemen, angsten en twijfels aan te pakken en dat kost wat. Eigenlijk is het onbetaalbaar

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier