Verwacht het niet van je verstand

Je leven volledig toevertrouwen aan God? Hem deelgenoot maken van alles wat er in je leven gebeurt? Dat is nogal wat. Meestal volg je tenslotte liever je eigen inzicht. Toch is je eigen kracht maar erg beperkt en als je dan geconfronteerd wordt met een onmogelijke situatie en je je koortsachtig afvraagt wat je moet doen is het fijn als je de weg naar God kent. En daar gaat de Oppepper deze week over.

***

In de lente van 1921 was een kleine patrouille van het Engelse leger gestrand in de Sinai woestijn van Egypte. Het was slechts een handjevol mannen die overrompeld waren door een zandstorm en de weg volledig waren kwijtgeraakt. Al snel was hun water op. Het zou niet lang meer duren voordat ze zouden omkomen van de dorst.

Een van de soldaten was een godvrezend man die wanhopig naar God uitriep en Hem vroeg wat hij moest doen. Opeens realiseerde hij zich dat ze zich in dezelfde woestijn bevonden als de kinderen van God in het Oude Testament toen Mozes hen naar het beloofde land loodste. Toen had God ook voor water gezorgd nadat Mozes met een stok op een rots had geslagen. De uitgedroogde soldaten waren bereid om alles te proberen. Ze liepen naar de dichtstbijzijnde rots en begonnen er wanhopig met hun houwelen op te slaan. En opeens gebeurde het wonder… De rots brak open en er kwam een grote stroom zoet en zuiver drinkwater naar buiten. Het bleek dat de rots bestond uit zachte zandsteen en een verborgen stroom had bedekt.

***

We worden er weleens toe verleid om onze levens te vergelijken met die van anderen.

Waarom hebben we maar zo weinig geld of zo weinig kracht? ‘Kijk eens naar die man daar… die gelooft niet eens en toch lijkt zijn leven zoveel makkelijker en gesmeerder te verlopen dan het mijne? Mijn gezondheid laat ook al te wensen over’… en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is erg menselijk om zo te denken, maar veel vrucht zal het niet voortbrengen. Er is een reden voor dat niet altijd alles over rozen gaat. God heeft vaak andere plannen voor ons leven en een andere visie dan wijzelf.

Daarom is het noodzakelijk om alles te leren zien op de manier waarop God het ziet.

 

Want vergis je niet, waar het om gaat in het leven is je relatie met God. Dat je leert hoe je Hem volledig kunt vertrouwen. Macht, populariteit en teveel weelde kunnen daarbij een behoorlijke sta-in- de weg zijn. Als je moet strijden voor elke meter en zwak en hulpeloos bent denk je er niet zo snel aan om God buiten te sluiten. Dan weet je dat je het alleen niet af kunt. Dan sta je open voor Gods hulp.

Sla de Bijbel er maar eens op na: ‘Vertrouw met heel je hart op de HERE en verwacht het niet van je eigen verstand. Laat God delen in alles wat je doet, dan kan Hij je levensweg bepalen.’ (Spreuken 3:5-6) Als je sterk bent in je eigen kracht en trots op je eigen kunnen, zie je er niet zo snel de noodzaak van in om God overal bij te betrekken. Waarom zou je je druk maken over wat God ergens over denkt als je met een goed gevulde beurs door het leven stapt en nederig door iedereen gegroet wordt in het voorbijgaan?

Maar als je goed in de gaten hebt hoe klein en nietig we allemaal zijn, zoek je Gods hulp, zelfs in de kleinste dingen. Dan ondervind je de zegen van een godvruchtig leven. Je geest groeit en ook jouw leven komt tot bloei met de vrucht van de Geest. De vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. (Galaten 5:22-23)

Als je niet alleen maar leunt op je eigen kracht kijk je naar Hem op en weet je dat je Hem nodig hebt om in al je noden te voorzien, je te beschermen en om de juiste deuren in je leven te openen of te sluiten.

Dan vertrouw je niet alleen op je eigen inzicht, maar zoek je Zijn raad.

Bid tot God zoals Mozes dat deed. En zoals koning David die zijn hart voor God uitstortte. En wat te denken van de profeet Daniel. Drie hoofdstukken uit dat korte profetische boek zijn volledig besteed aan zijn gebeden. Hij wist ook niet wat hij moest doen. Hij kende het antwoord niet. Hij moest voor de koning een droom uitleggen die de

koning zelf vergeten was. Dat was een onmogelijke situatie. Maar God liet hem niet in de kou staan en dat doet

God ook niet bij ons. God moet het doen. God moet ons leiden. God moet ons beschermen en God moet ons de antwoorden geven. Alleen kunnen wij het niet. En dan kunnen wij Hem er voor danken. Vertrouw dus op Zijn aanwezigheid en roep naar Hem uit. Leer wat het is om echt te bidden en pluk de vruchten van een leven dat omlijst wordt door Zijn antwoorden, leiding en zegeningen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier