Ware rijkdom

Een gelovige man bezocht eens een arm gezin in een krottenwijk en bracht hen wat voedsel en kleren. Het was er een trieste bedoening, maar in een gammel boekenkastje zag de man een stoffige Bijbel staan. Hij vroeg hen of ze gelovig waren. “Geloof! Nee, daar hebben wij niet veel mee, dat is niets voor ons,” zei de moeder.

Toen de bezoeker weer wegging zei hij nog tot het gezin: “Ik heb een grote schat in jullie huisje ontdekt. Als je die vindt zal hij je grote rijkdommen schenken!”

“Een schat? Waar dan? Waar is die schat?” Toen de man vertrokken was begonnen ze zenuwachtig het huisje overhoop te halen. Was het een portemonnee met geld die de bezoeker had achtergelaten? Was het misschien een oude antieke vaas? Maar waar ze ook zochten, een schat werd niet gevonden.

Een tijd later pakte de moeder in een ontmoedigde bui de Bijbel uit de boekenkast en opende die op de passage: “Uw woorden gaan ver boven grote rijkdommen aan goud en zilver.” (Psalm 119:72) Opeens begreep de vrouw wat de bezoeker bedoeld had en begon ze vol aandacht verder te lezen. Het Woord deed zijn werk. Toen dezelfde man een aantal maanden daarna terugkwam kon hij zijn ogen niet geloven. Het huisje was schoon en er hing een atmosfeer van blijdschap en rust. “Wij hebben de schat ontdekt,” sprak de moeder geroerd. “U had gelijk. Al die tijd hadden we grote rijkdommen in huis, maar we hadden het niet door!”

***

Wat is het dat ons verbindt met God? Het is het Woord dat Jezus sprak. Het Woord van God voedt ons en geeft ons de kracht.

Jezus zelf zei: “Mijn Woorden zijn Geest en Leven.” (Johannes 6:63) Als het Woord ons kracht geeft en Jezus het zelfs ‘levengevend’ noemt is het omgekeerde ook waar. Er staat geschreven: “In hun geest heerst duisternis en ze zijn vervreemd van het leven met God, omdat ze hem niet kennen en hun hart voor hem gesloten hebben.” (Efeze 4:18)

Hoe is het mogelijk dat de geest van een mens verduistert?

Als het Woord wordt verworpen en de deur dichtgaat voor de aanwezigheid van God, dan dooft ook het licht van de waar- heid. Dan gaat de mens op zoek naar een ander licht dat hem door het leven moet leiden. Maar dat is niet het ‘ware’ licht. Dat zijn dwaallichten die wel veel beloven, maar uiteindelijk dieper en dieper het duister in leiden totdat de mens hopeloos verstrikt raakt in de tentakels van verwarring en ongeloof.

Daar moeten ook wij voor waken. Het is verleidelijk om te denken dat zoiets ons niet zal overkomen. Dat gebeurt tenslotte alleen die ongelovige mensen verderop in de straat. Maar op het moment dat we het Woord van God uit onze handen laten glippen omdat we te druk zijn met alles wat we moeten doen en het zo nauw niet meer nemen met ons persoonlijke contact met de Heer zetten we de eerste schreden op de verkeerde weg.

Zulke dingen gebeuren altijd heel geleidelijk. Stap voor stap en beetje bij beetje begint het Woord minder belangrijk te worden. Na verloop van tijd raak je je overtuiging kwijt en kan het je allemaal niet zoveel meer schelen. Dan denk je al snel: “Waar maak ik me ook druk over? De boog kan niet altijd gespannen zijn!” Nee, dat klopt, maar als je het Woord van God en de geest van het leven begint te verwaarlozen heb je het verkeerde programma in je leven geïnstalleerd en zul je daar uiteindelijk de wrange vruchten van plukken. Er is niets zo krachtig als het Woord van God. Het Woord is het geheim van de overwinning, de sleutel tot het geluk en het noodzakelijke bestanddeel voor een vruchtbaar leven.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier