Dauw uit de hemel

Ik zal als de dauw zijn voor Israël. Israël zal bloeien als een lelie. Hij zal zijn wortels weer diep in de grond slaan, zoals de cederbomen op de Libanon.
Hosea 14:6

De dauw is een bron van frisse verkoeling en bewatering. Zo is hij gemaakt om de aarde en de planten telkens weer te verfrissen en de grond in stand te houden, Zonder de dauw zou veel van de begroeiing uitdrogen en afsterven. Grappig genoeg kan de dauw alleen gevormd worden in de nacht en dan alleen als het stil en kalm is.

De dauw wordt in de Bijbel dan ook gebruikt als een symbool voor onze onmisbare geestelijke verfrissing. Net zoals de dorst van de natuur wordt gelest door de dauw wil God onze geestelijke dorst lessen door Zijn aanwezigheid en Geest.

Hij redde ons door het bad van de nieuwe geboorte. Hij maakte ons helemaal nieuw door de werking van zijn Heilige Geest. Hij deed dat niet omdat wij dat verdiend hadden met de dingen die we hadden gedaan.
Nee, Hij deed dat omdat Hij medelijden met ons had.
Titus 3:5

Maar wij schieten als Gods kinderen nog wel eens tekort als het om deze hemelse dauw gaat. Wij laten ons opjagen door de wereld en lopen er de kantjes af met betrekking tot God, Zijn Woord en onze communicatie met Hem.

Het gevolg is een droog leven, zonder genoeg geestelijke brandstof om de pieken van onze levens te beklimmen.

Er is toch ook niemand onder ons die besluit om een paar dagen lang niets te eten zodat wij meer tijd hebben om ons werk te doen? Vroeg of laat schuiven we toch bij de tafel aan en willen we graag eten van ons dagelijkse brood.

Maar het hemelse manna laten we toch geregeld staan, denkende dat de gevolgen zo erg niet zijn. Maar om een gelukkig leven met God te leiden hebben we iedere dag weer een verse, geestelijke maaltijd nodig. Zo’n maaltijd bestaat niet alleen uit het lezen van het Woord, maar ook uit het verkrijgen van de dauw van de hemel. En om dat te doen is het absoluut nodig dat wij de stilte van God binnentreden. Dat we de deur van onze gedachten en plichten dicht doen en stil luisteren naar wat God in Zijn Woord persoonlijk tegen ons te zeggen heeft.

Dauw wordt gevormd in de stilte. Alleen als alles in de nacht tot rust is gekomen en de wind is gaan liggen kan de dauw zich vormen. En dan, in die rust, openen de planten hun poriën om het verfrissende hemelse vocht op te nemen.

Geestelijke dauw vormt zich alleen als we heel stil tegen de Meester aan liggen en luisteren naar Zijn rustgevende stem.

Haast? Opwinding? Nee, dan vormt er niets en is ons gebed niet meer dan verloren tijd. Laat de dauw dus op je hart neerkomen, dan worden je dagelijkse taken haast tot een vreugde.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier