Opgeven? Dat had je gedroomd!

In 1779, tijdens de oorlog met Engeland, was de Amerikaanse kapitein John Paul Jones in een verschrikkelijk zeegevecht verwikkeld met een overweldigende Engelse vloot. Alles wees erop dat John Paul Jones zou worden afgeslacht. Toen zijn schip lek geschoten was, zijn bemanning meer dood dan levend en hij zelf gewond rondliep, vroeg de Engelse kapitein hem of hij bereid was om zich over te geven. John Paul Jones schreeuwde terug en zei: “Wat zeg je daar? Me overgeven? Dat had je gedroomd. Wij zijn nog niet eens met het gevecht begonnen!”

En hij had gelijk, want in een van de meest opzienbarende zeeslagen uit de geschiedenis vochten John Paul Jones en zijn mannen uit alle macht terug en versloegen ze uiteindelijk de Engelsen.

Ook de bekende poolreiziger Amundsen liet zich niet snel in een hoek drijven. Op zijn laatste tocht naar de Noordpool, toen het er niet goed uitzag voor hem en zijn team werd hem via de radio gevraagd: “Moeten we jullie komen redden?” Maar Amundsen was daar nog niet zo zeker van en antwoordde vastberaden: “Ons redden? Daar is het nog lang geen tijd voor!”

***

Denk aan hem die zoveel tegenwerking van zondaars heeft verduurd. Dat zal u helpen de moed niet te verliezen en de strijd niet op te geven.
Hebreeën 12:3

Het leven is een strijd. Er is geloof en moed en doorzettingsvermogen voor nodig. De beloningen die we krijgen zijn het echter meer dan waard. Zolang wij ons vasthouden aan God en weigeren om het op te geven, groeien we en worden we sterker en rijker in geest. Maar de vijand ligt op de loer.

Wie is er niet in aanraking gekomen met die verlammende stem van menselijke ontmoediging? Die klagende stem van de twijfel die ons toefluistert: “Het lukt toch niet. Het heeft allemaal geen zin.”

Als we ons door ontmoediging in de luren laten leggen en het bijltje er maar liever bij neergooien, beginnen de problemen pas goed. Als je daar naar luistert gaat het geestelijk gezien snel bergafwaarts.

Maar Jezus vertelde Zijn leerlingen dat ze moesten blijven bidden en het nooit moesten opgeven. (Lukas 18:1) Hij zei door de mond van Paulus in Galaten 6:9: Laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij het niet opgeven.

Waarachtig en oprecht geloof in een mens die zijn wil in Gods handen heeft gelegd kan bergen verzetten. Voor zo’n mens is geen berg te hoog en geen oceaan te uitgestrekt. Een mens vol vuur en passie voor zijn God kan niet worden gestopt. Juist daarom wordt er gezegd dat ontmoediging misschien wel een van de grootste wapenen is uit het arsenaal van onze vijand. Door ons vertrouwen te ondermijnen en onze ogen van God af te houden heeft hij een kans.

De vijand vecht als een gemene straatvechter en hij schuwt geen enkel middel om ons bewusteloos te slaan of ons op te sluiten in zijn kunstig geweven web van twijfel en onzekerheid. Je verliest de waarheid uit het oog. Je vergeet de beloften van de Redder die juist zegt dat Hij sterk is op de momenten waarop jij zwak bent. Hou je dus te allen tijde aan Hem vast.

Hij kan wat wij niet kunnen. Geef het niet te vlug op. Laat je niet kisten door tegenslag. Op het moment van de inktzwarte duisternis is de redding nabij. Blijf volhouden en blijf geloven, dan zul je tot in de eeuwigheid dankbaar zijn dat je Jezus hebt durven vertrouwen op die momenten dat het erop leek dat alles verloren was.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier