Onze liefdevolle Vader

Op reis door China in een onherbergzaam gebied moest een zendeling eens de nacht onder de blote hemel doorbrengen. Er was geen plaats voor hem in het plaatselijke hotel. “Dat wordt een probleem,” had de hoteleigenaar nog hoofdschuddend tegen hem gezegd. “Er zit hier veel gespuis in de velden en die zullen je zeker overvallen.” Maar de zendeling had geen andere opties en legde zijn dilemma neer bij God.

Tenslotte vulde zijn hart zich met vertrouwen en strekte hij zich tevreden uit onder een boom. “Lieve Heer,” sprak hij, “het heeft geen zin als wij vannacht allebei wakker blijven, dus als het U hetzelfde is ga ik lekker slapen.” Hij had een heerlijke nacht en werd de volgende morgen uitgeslapen en verfrist wakker.

***

Onze Vader zorgt voor ons en is voortdurend begaan met al onze noden. Maar de reden waarom Hij dat doet is niet om ons probleemloos door dit leven te leiden. Want zo werkt het niet. Er zijn wel degelijk stormen en tegenslagen.

Pijn en smart zijn een realiteit. Maar Jezus wijst bij alles wat er in dit leven gebeurt keer op keer naar iets groters en mooiers en naar iets dat blijvend en eeuwig is. Hij wijst naar de liefde van de Vader, een liefde die nooit ophoudt. En dat is niet altijd makkelijk voor ons te begrijpen in deze aardse dimensie.

De schijnbare tegenstelling van een God die altijd voor ons zorgt maar die tegelijkertijd toestaat dat we soms door diepe, duistere dalen moeten dwalen is voor veel mensen een groot struikelblok. God belooft in de Bijbel tenslotte dat Hij voor ons zorgt, maar als het er op aankomt zijn we daar niet altijd zo zeker van.

 

 

Kijk eens naar Jezus zelf. Die had meer dan eens geen dak boven Zijn hoofd en met de apostelen was het al niet veel beter gesteld. Paulus, toch niet de minste van het stel, werd regelmatig met stenen bekogeld en Petrus werd ondersteboven aan een kruis genageld.

Dat lijkt er toch zeker niet op alsof God ons goed beschermt tegen het kwaad.

We hoeven niet eens naar de helden uit de Bijbel te kijken. Wij hebben zelf genoeg moeilijkheden en dat terwijl we zo vurig geloven.

En zo komt het dat, wanneer er donkere wolken aan onze horizon verschijnen, de twijfel toeslaat en dan voelen we ons eenzaam en verlaten. ‘God lijkt niets te doen. Nou, dan moeten we zelf maar ingrijpen. Gods beloften zijn dan wel erg mooi, maar op dit moment lijkt het er op dat we er niets aan hebben. Natuurlijk gaan we morgen naar de hemel, maar daar heb ik nu niets aan. Vandaag zit ik met de gebakken peren.’

Maar zo zit het helemaal niet in elkaar. God is hemels en geestelijk en niet aards en oppervlakkig. De dingen die wij zien zijn maar tijdelijk, maar de dingen van God, die wij niet zien, zijn eeuwig. Achter de schermen vormt en kneedt God ons en leert Hij ons wie Hij werkelijk is. Maar als wij halsstarrig blijven vasthouden aan de tijdelijke dingen om ons heen, en niet op zoek gaan naar de geestelijke realiteit die er achter ligt, worden we snel overweldigd door zorg en angst. We vergeten op zo’n moment al snel dat God niet van ons is, maar wij van Hem en dat God een plan heeft en dat het God er in de eerste instantie helemaal niet om gaat, ons een fijn, rustig aards leven te bezorgen.

We kunnen echt op Hem bouwen, wat er ook gebeurt. Blijf Hem prijzen en in Hem geloven

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier