Vol vertrouwen in het leven staan

Veel dingen in dit leven zijn besmettelijk, maar gelukkig zijn het niet allemaal negatieve dingen. Vriendschap bijvoorbeeld en warme, oprechte liefde zijn ook besmettelijk. Helaas wachten we meestal tot iemand ons ermee besmet. Het zou goed zijn om zelf een drager van dit soort dingen te zijn en anderen ermee te besmetten. En daar gaat de Oppepper deze week over.

***

“Ik maakte me altijd zoveel zorgen,” zei een bekende zakenman eens op een bijeenkomst. “Maar een aantal jaren geleden maakte ik op straat iets mee wat een einde maakte aan mijn zorgelijke gedrag. Het gebeurde binnen een paar seconden. Ik heb toen iets geleerd wat mij altijd nog kracht geeft als ik er aan denk. Het ging in die tijd slecht

met me. Ik had twee jaar lang een eigen kruideniersbedrijfje gehad, maar ik was failliet gegaan. Al mijn spaargeld was op en ik had mezelf diep in de schulden gestoken om mijn hoofd boven water te kunnen houden. Ik had mijn winkeltje een week daarvoor moeten sluiten en ik was op weg naar de bank om nog een laatste lening af te sluiten, zodat ik geld genoeg zou hebben om te overleven terwijl ik op zoek was naar een baan.

Ik was enorm gedeprimeerd en liep erbij als een geslagen hond zonder vertrouwen, zonder geloof en zonder hoop dat het nog goed zou komen. Alles was tenslotte mislukt en ikzelf was de grootste mislukkeling die er rondliep. Opeens kwam er een man de hoek om zetten, gezeten op een plankje met wieltjes van een oude verroeste rolschaats. Hij had geen benen, maar duwde het maaksel voort met een stok. Terwijl hij al duwende langskwam keek hij me recht in de ogen en zei opeens opgewekt met een grote glimlach:

“Goedemorgen mijnheer… wat een prachtige dag vandaag, nietwaar?’

Terwijl ik hem verbouwereerd nastaarde realiseerde ik me opeens hoe rijk ik was. Ik had twee benen. Ik was gezond en kon lopen. Alles was mogelijk. Ik voelde me beschaamd over al dat zelfmedelijden waarin ik mezelf had ondergedompeld. Zo kon het niet langer doorgaan. Als die man zonder benen zo blij kon zijn en het leven met zoveel vertrouwen tegemoet durfde te treden, kon ik dat toch zeker met twee benen?

Ik voelde nieuwe hoop in me opkomen terwijl ik doorliep naar de bank. Ik had me eerst voorgenomen om de bank om een hele kleine lening te vragen. Al was het maar een beetje. Wat ze me maar durfden te geven. Maar in de bank aangekomen vroeg ik opeens vrijmoedig en vol overtuiging om een grote som. Eerst had ik gedacht om een beetje hulp te vragen, zodat ik kon proberen om ergens een klein baantje te vinden, maar nu zei ik vol vertrouwen dat ik het geld nodig had om de juiste baan te krijgen, een die bij me paste. Ik kreeg de lening en ik kreeg de baan. En nu ben ik de eigenaar van een succesvol bedrijf en is alles anders. Maar dat begon die dag toen mijn visie veranderde.”

Huilend sprak ik: “Ik zie het niet meer zitten, het leven is gedaan
Ik heb slechts oude sokken en geen schoenen om nog op te staan.”
Maar wat zag ik daar?
Was dat een man die niet eens zijn benen had?
En toch vrijmoedig door het leven trad?
O Heer, vergeef het mij, ik wil niet langer klagen
Laat mij het leven toch blij en vol vertrouwen dragen.

 Als wij dus vol vertrouwen en met vrede in het leven staan zullen de mensen om ons heen daar op reageren. Daarom is het zo belangrijk om je op het goede te richten. Het is belangrijk om dankbaar te zijn en die negatieve gevoelens te herkennen en ze buiten te drijven.

Zorg voor aanmoediging. Monter de wereld op. Liefde ontmoet altijd weer nieuwe liefde en drijft de duisterste gevoelens ver bij ons vandaan. Door een glimlach op het juiste moment kan de zon bij iemand door de wolken heenbreken en kan de duisternis verdwijnen.

Al wat waar, al wat waardig, al wat rechtvaardig is, al wat rein, al wat beminnelijk, al wat welluidend is, al wat deugd heet en lof verdient, bedenkt dat. (Filippenzen 4:8)

Leef dicht bij God; de bron van de liefde. Toen Mozes van de berg afkwam straalde zijn gezicht en wist iedereen zonder dat hij ook maar één woord zei, dat hij met God had gesproken. Als wij met God hebben gesproken straalt de rust ook van ons af en geven wij Zijn liefde door zonder er zelfs maar iets voor te doen. Dat is het geheim. Het is de geest van God en die heeft iedereen nodig.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier