Laat het achter

Het leven is maar kort. Laten we ons daarom geen zorgen maken; laten we ons niet opwinden over het tijdelijke ongemak en de moeilijkheden die we soms tegenkomen. Stel je eens een reiziger voor die bij een herberg aankomt en daar een kamer bestelt voor de nacht. De armoedige kamer valt tegen. Hij is het beter gewend. De verf is afgebladderd en het tocht er behoorlijk. Als hij het harde, ongemakkelijke bed uitprobeert realiseert hij zich dat het wel eens een ongemakkelijke nacht zou kunnen worden. ‘Maar,’ zo denkt de reiziger, ‘het is maar voor een nacht. Morgen vertrek ik weer, dus ga ik me er niet druk over maken.’ En de volgende dag wordt hij ondanks de matige herberg verfrist wakker en vervolgt hij zijn tocht.
Zo is het met onze wereld. De wereld is de herberg waar wij voor een korte tijd moeten overnachten. Een wereld vol ongemak en moeilijkheden. Toch hoeven we er niet lang te blijven. Een nachtje maar en dan gaan we weer verder op onze reis, over de velden van de eeuwigheid.
Een nachtje maar… Laten we er daarom het beste van maken en onze tijd niet verkwanselen door ons op te winden over de staat van de herberg.
-Naar een artikel van Ch. Spurgeon

***

We weten niet wat de toekomst ons brengen zal. Twee dingen weten we echter wel: Ten eerste weten we zeker dat God voor ons in de toekomst klaar staat met al Zijn zorg en liefde. En ten tweede weten we dat we het verleden, met alle zorgen, pijn, hartzeer en fouten, achter ons moeten laten. Geen enkel woord kan ongezegd worden en geen enkele daad ongedaan, maar als we onze pijn aan God geven, kan Hij ons een nieuwe start geven. iedere dag uit het verleden is buiten ons bereik en daar moeten we het ook laten. God heeft het verleden in Zijn hand en kan het zelfs gebruiken om er een betere toekomst mee te scheppen. Ga dus niet terug naar het verleden vol pijn over gedane zaken.

Er zijn nogal wat mensen die zeggen dat ze op God vertrouwen, maar in werkelijkheid voortdurend denken aan de vlekken op de bladzijden uit hun verleden en zo hun vooruitgang blokkeren.
God maakt alles nieuw. Elke dag geeft Hij ons een nieuwe start. En over onze zonden en fouten zegt Hij: “Ik, Ik ben het Die uw overtredingen uitdelgt omwille van Mijzelf, en aan uw zonden denk Ik niet.” Als God zich onze fouten niet eens herinnert, waarom zouden wij dat dan moeten doen?

Als ik denk aan de toekomst, dan denk ik aan alle beloften in Gods Woord en aan alle geweldige dingen die nog kunnen gebeuren. Met zulke prachtige beloften over de toekomst in de hand wil toch niemand terug gaan naar het grauwe, stoffige verleden en het herbeleven?

Vergeet dus wat achter je ligt. Strek je uit naar het doel dat voor je ligt. De Heer heeft een enorme prijs betaald om de lasten en zonden van ons af te nemen en ons ervan te bevrijden, dus laat Hem alles dragen… Het verleden en de toekomst.

Er kwam eens een jongeman naar me toe nadat ik over dit onderwerp gesproken had. Hij kwam net uit de gevangenis en kon maar niet geloven dat het zo eenvoudig was om opnieuw te beginnen. Hij kon niet geloven dat God zijn verleden zou uitwissen als hij zich zou overgeven aan de liefde van God. Het was gewoon teveel voor hem, dat God zo’n verschrikkelijk verleden zomaar kon wegwissen. Maar toen hij die avond uiteindelijk toch zijn hart aan Jezus gaf, en het gewicht en de pijn van het verleden van zijn schouders werd afgenomen, straalde hij van vreugde. Hij kon het nauwelijks bevatten. Waar was zijn schuldgevoel? Waar was de pijn? God had hem verlost van de kwellingen van het verleden en de opgetogen jongeman herhaalde steeds maar de woorden van een lied dat hij had gehoord.

Mijn verleden vol met schuld en schand,
…verdwenen, weg die zware strijd
Hij houdt mij bij de hand
…o prijs Zijn Naam tot in de eeuwigheid

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier