Kleine dingen, een groot goed

 Hudson Taylor, zendeling en grondlegger van de China Inland Mission kwam tot het geloof toen hij als jonge man van vijftien een traktaatje vond dat als een bladwijzer diende in een boek in de studeerkamer van zijn vader. Eén klein, verkreukeld traktaatje, achteloos weggestopt in een boek bracht het antwoord op de trouwe gebeden van zijn moeder en stond aan de basis van een groot werk van God waardoor duizenden mensen God leerden kennen.

***

Wij zijn nogal snel geneigd de dingen die wij doen te bagatelliseren. Anderen doen geweldige dingen en doen echt belangrijk werk, maar wij … ach, wat wij doen mag eigenlijk geen naam hebben. Dat komt doordat wij naar onze levens kijken door de bril van deze wereld, waar macht en aanzien een belangrijke plaats innemen. Maar God ziet dat anders.

Als wij ons werk en onze levens door de ogen van God zien, wordt dat toch een heel ander verhaal. Voor God zijn ook de kleinste dingen van groot belang; ze hebben hun plaats in Zijn grote plan. Maar om dat te voelen en te begrijpen moet het fundament in ons leven goed gelegd zijn.

 

 

Het fundament? “Heb God lief met je hele hart, en je naaste als jezelf.” Dat is de basis. En die basis is gelijk voor ieder mens, of je nu een dokter bent, een president of een toiletjuffrouw in een benzinestation aan de snelweg. En als je God wilt liefhebben dan helpt het als je tijd met Hem doorbrengt, zodat Hij tot je hart kan spreken en je kan overtuigen dat ook jouw leven voor Hem van het grootste belang is.

Iemand zei eens: “Een grote prestatie zonder God is waardeloos, maar een kleine daad met God is het begin van een nieuw wonder.” Daarom is het getrouw vervullen van zelfs onze kleinste verantwoordelijkheden een groot goed. Soms test God ons, om te zien of we bereid zijn vast te houden en door te vechten, omdat we weten dat God het van ons vraagt en omdat wat we doen het juiste is. Jezus zelf zei hetzelfde toen Hij zei: Wie betrouwbaar is in kleine dingen, is het ook in grote. Wie onbetrouwbaar is in kleine dingen, is het ook in grote. (Lukas 16:10) Eén kwajongen kan een hele klas verzieken.

Eén lucifer kan een heel huis afbranden. Eén verkeerde stap kan een einde maken aan een carrière. Eén moment van woede kan een gezin uit elkaar scheuren. Maar evengoed kan één liefdevol woord een mens redden van een zelfmoord.

Eén moment van vergeving kan een huwelijk redden en één preek, misschien wel gesproken door een snipverkouden dominee met hoofdpijn, kan de redding betekenen voor een mens die de weg in het leven kwijt is.”

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier