Hele kleine dingen

Eén kleine rat was er eens de oorzaak van dat er door zijn gegraaf en gewroet een hele dijk doorbrak. De schade was enorm. Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben en dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Wij zullen bijvoorbeeld pas in de hemel weten hoeveel goed een klein, schijnbaar onbelangrijk gebed kan betekenen voor een eenzaam of angstig mens. Kleine dingen, daar gaat het om en daar gaat ook de Oppepper deze week over.

***

Op een donkere regenachtige dag stapte een klein vrouwtje in een goedkoop regenjasje een dure meubelwinkel binnen. De verkopers stonden ongeïnteresseerd tegen de kassa geleund en deden niet de minste moeite om de vrouw van dienst te zijn. “Die koopt niets. Die heeft toch geen geld en verdoet onze kostbare tijd.” Maar een nieuwe, jonge verkoper wilde de vrouw graag van dienst zijn. Hij liep onvermoeibaar met de vrouw door de grote winkel en vertelde haar alles over de verschillen van het hout, de kwaliteit van de meubels en wat het beste zou passen in een bepaalde woning. Nadat ze zo samen meer dan een uur bezig waren geweest, schudde de vrouw zijn hand, bedankte hem voor zijn tijd en liep ze de winkel uit. Ze had niets gekocht. De andere verkopers lachten de jongeman uit. “Haha. We hadden het je wel gezegd. Wij zitten al heel wat jaartjes in dit vak!” Maar nog geen maand later werd er een brief bezorgd bij de winkel waarin werd gevraagd of de jonge verkoper per direct naar Schotland wilde komen om de persoonlijke binnenhuisarchitect te worden van mevrouw Carnegie, een van de rijkste vrouwen in Schotland. Ja, je raadt het al; het was de vrouw in de goedkope regenjas.

***

 

Het zijn vaak de kleine en schijnbaar onbelangrijke dingen die toch de grootste gevolgen hebben. Over het algemeen struikelt de mens niet over een hoge berg, maar wel over de stenen op de weg naar boven. Het was maar een kleine beslissing toen Eva besloot om toch van de verboden boom te eten. Wat maakte één zo’n klein appeltje nou uit? Maar de wereld was daarna nooit meer hetzelfde. Eén kiezelsteentje in de handen van een onbeduidende herdersjongen betekende het einde van een angstaanjagende reus en de oorlog was gewonnen.

Eén kleine zakenovereenkomst leidde tot de kruisiging van de Heiland waardoor ook het geloof van slechts één klein mosterdzaadje nu genoeg is om hele bergen te verplaatsen. Kleine dingen zijn niet zo onbelangrijk als ze er op het eerste gezicht misschien uitzien. En dat geldt zeker voor God en de manier waarop Hij de dingen ziet.

Iets wat voor ons onbelangrijk lijkt te zijn of zelfs zonder waarde, kan juist heel belangrijk zijn in de ogen van God. Kleine daden van egoïsme en liefdeloosheid kunnen ver strekkende gevolgen hebben, evenals kleine attenties, oprechte aandacht en opoffering.

God ziet de wereld heel anders dan wij dat doen. Daarom spoort de Bijbel ons aan om te leven met een hemelse visie en volgens die visie te leven. Hoe ziet God de wereld en die kleine, onbelangrijke dingen waar we mee geconfronteerd worden? Een klein stukje van de sluier wordt voor ons opgelicht in Lukas 16:10: ‘Wie trouw is in het minste is ook in het grote trouw.’

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier