Goed of slecht?

Een bespiegeling over Jozef

In het Oude Testament staat het verhaal over Jozef. Die had nogal wat problemen. Misschien was het ook wel een beetje zijn eigen schuld, want toen hij nog jong was voelde hij zich een hele piet en heel wat beter dan zijn broers. Het was misschien nog wel te begrijpen ook, want hij werd behoorlijk voorgetrokken door zijn vader Jakob. Die liet bijvoorbeeld speciaal voor hem een prachtige jas maken, terwijl zijn broers het met hun oude klofjes moesten doen.

Toen Jozef ook nog eens een paar prachtige dromen van God ontving waarin hem een grote toekomst werd voorspeld, was het misschien verstandig geweest als hij die dromen rustig voor zich had gehouden.

Laat God alles maar uitwerken. Maar dat deed Jozef niet. Hij vond het nodig om zijn broers luidkeels te vertellen dat zij zich in de toekomst voor hem zouden neerbuigen en dat hij heel belangrijk zou worden. Jozef was toen eigenlijk maar een pedant mannetje.

Stel je voor dat iemand op het schoolplein luidkeels loopt te vertellen dat hij in de toekomst de minister-president van Nederland gaat worden, omdat God hem dat verteld heeft. Dan haal je toch ook je schouders op?

Maar de broers van Jozef deden meer dan het ophalen van hun schouders. Die waren jaloers en als je jaloers bent doe je al snel dingen waar je later spijt van krijgt. Dat waren ruige bonken, die broers van Jozef. Hele maanden op pad met de kudde van hun vader en niemand die hen af en toe eens even goed de les kon lezen.

Dus toen ze Jozef op zekere dag zagen aankomen werden ze door hun woede en jaloezie overmand en gooiden ze hem in een diepe put. Later besloten ze zelfs om er nog een zakcentje aan te verdienen door hem als slaaf te verkopen. Dat soort dingen gebeurde in die tijd.

Gelukkig heeft dit verhaal een goed einde.

Elk verhaal waar God bij betrokken is heeft eigenlijk een goed einde, zelfs als niemand er nog in gelooft. Want God heeft zo zijn eigen plannetjes en Hij weet precies hoe Hij ons het beste kan kneden en vormen. Maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Vandaag staan we stil bij wat er tot dusver gebeurd was.

Wie was er hier eigenlijk goed en wie was er slecht? Was Jozef hier de held? Eigenlijk niet. Die had er een potje van gemaakt met zijn opschepperige gedoe. Eigen schuld, dikke bult. En die broers? Nee, aan zulke liefdeloze broers heb je ook niet veel. En vader Jakob? Dat was toch ook niet slim van die oude man om een van zijn kinderen zo duidelijk voor te trekken?

Eigenlijk was er niemand in dit verhaal echt ‘goed’. Iedereen deed wat hij zelf dacht dat goed was en iedereen liet zich leiden door zijn eigen gevoelens. En dat kan weleens verkeerd uitpakken. Paulus zegt in de bijbel dat we niet met alle winden mee moeten waaien. Niet met die man met zijn grote mond op het nieuws, maar ook niet met onze eigen impulsen. Een schip op zee volgt een bepaalde koers. Zo kijkt de stuurman nauwgezet op het kompas en voor je het weet komt het schip op de juiste bestemming.

Maar als de stuurman opeens besluit dat het leuker is om eerst een andere kant op te varen of als de bemanningsleden hem ervan overtuigen dat ze beter ergens anders naar toe kunnen varen, omdat het daar veel interessanter is, wordt het een grote puinhoop. Zo is het ook met ons geloof. We moeten proberen standvastig te zijn. Standvastig in wat wij weten dat goed en juist is en ervoor besluiten om niet te luisteren naar die stemmetjes waarvan we eigenlijk diep van binnen weten dat ze de verkeerde kant op wijzen. Dat is niet altijd makkelijk en zo maken we allemaal onze fouten.

Jozef deed het. De broers van Jozef deden het en vader Jakob deed het ook. Maar gelukkig zit God nog steeds stevig op de troon en vergeeft Hij het ons niet alleen telkens weer als we de verkeerde beslissingen nemen, maar als wij in ons hart van God houden, zorgt Hij er uiteindelijk voor dat zelfs onze blunders uiteindelijk tot iets goeds leiden. Jozef deed het en groeide uit tot een van de beste voorbeelden uit de hele Bijbel. Ook de broers keerden zich naar God toe en zo kwam alles door Gods kracht helemaal goed.

Wat mooi dat wij in zo’n God mogen geloven.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier