Gekneed en gevormd

Mijn hele hart verlangt ernaar Uw wil te doen, mijn God
(Psalm 40:8)

Een bekende dirigent was eens met zijn orkest aan het oefenen voor een belangrijk optreden. Er speelden wel honderd instrumenten in een overweldigend concert en de concertzaal werd gevuld met de prachtigste tonen. Opeens stopte de dirigent en de muziek verstomde. Het werd doodstil. De dirigent keek verbaasd in de richting van de piccolo. “Waarom speelde je niet?” vroeg de dirigent aan de fluitist.

“Ik, eh…” stamelde de man, “Ik dacht dat niemand mij zou horen, dus ben ik maar opgehouden met spelen!”

“Mijn beste man,” sprak de dirigent rustig, “zonder jouw spel is het concert niet wat het moet zijn en klopt de muziek niet. Doe dus gewoon wat je moet doen en vertrouw er op dat het dan goed komt!”

***

Een mens die echt iets te zeggen heeft en die het verschil kan maken, een mens aan wie je echt iets hebt, verschijnt niet zomaar uit het niets. Niemand wordt als een heilige op deze aarde gezet. Een mens wordt door God gekneed en gevormd en het heeft heel wat met onze overgave te maken.

In de wereld gaat grootsheid altijd gepaard met macht, pracht en praal, maar in Gods ogen is grootsheid iets heel anders. Voor God zijn de grootste mensen op deze aarde de mensen die trouw en rustig blijven volharden in het werk waarin ze geloven, ondanks de strijd en ondanks de pijn.

Het maakt hen niet uit wie de eer krijgt en of ze wel of niet worden opgemerkt. Trouw aan hun overtuiging verzetten ze bergen werk. Mensen die altijd de nood van een ander zien en begrijpen; die klaar staan om bij te springen als het nodig is.

Als je echt van God en anderen houdt zoek je geen excuus als er een beroep op je wordt gedaan. Dan doe je wat er nodig is. Je kunt eigenlijk niet anders. Je hebt je ogen gericht op het doel, het komende Koninkrijk van God dat tot in de eeuwigheid zal regeren. Daar werk je voor. Dat wil je helpen opbouwen. Elke steen is er een, hoe klein die ook mag lijken.

En als God uiteindelijk ziet dat je getrouw omspringt met de kleine dingen, de schijnbaar onbelangrijke dingen, zal het niet lang duren voor Zijn zegeningen op je neerkomen en Hij je naar grotere dingen zal leiden.

Maar het hangt van jou af. God dwingt niemand en de levensles is voor ieder mens hetzelfde. Het hangt er vanaf of je bereid bent om door Hem omgevormd te worden. Durf je er op te vertrouwen dat Hij een machtig plan voor je heeft, ook al lijkt het er momenteel op dat je nauwelijks iets voor het Koninkrijk kunt betekenen? Durf jij je in geloof aan Hem over te geven en in Zijn beloften te vertrouwen?

Daar is nederigheid voor nodig, en nederigheid is nu net het fundament waarop God in ons leven wil bouwen. Jesaja zei: “Hier ben ik Heer! Stuur mij er maar op uit!” (Jesaja 6:8)

Zijn wij bereid om er op geloof op uit te gaan en trouw voor het Koninkrijk te werken, waar dat ook mag zijn en hoe onbelangrijk het misschien ook mag lijken? “Mijn hele hart verlangt ernaar Uw wil te doen, mijn God. Uw wet is mijn leven!” (Psalm 40:8)

Sta jij klaar als God een beroep op je wil doen, omdat je van Hem en je naaste houdt? Daar gaat het om in Gods ogen en het maakt een groot verschil.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier