Een valse leer

Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Pas op voor leugenprofeten.” Zij beweren dat ze namens God spreken, terwijl dat helemaal niet zo is. Je kan hen vergelijken met wolven die zich vermomd hebben als schapen. Ze zien er onschuldig uit, maar van binnen zijn ze verslindende wolven.
Mattheüs 7:15

Een valse leer komt ons niet rechtstreeks tegemoet en verkondigt niet dat ze vals is. Zo’n leer blaast niet op een trompet en probeert ons niet openlijk af te keren van de waarheid en komt doorgaans ook niet op klaarlichte dag naar ons toe. Valse leer benadert ons heimelijk, stil en verraderlijk. Zo’n leer is aannemelijk en probeert altijd om ons wantrouwen weg te nemen en leidt ons uiteindelijk weg bij de enige ware herder. Hij is de wolf in schaapskleren en Satan in het gewaad van een engel des lichts. De valse leer is de gevaarlijkste vijand van de kerk van Christus en Jezus waarschuwt ons en maant ons om op onze hoede te zijn. Net als de vrucht waarvan Eva en Adam aten en die er op het eerste gezicht aangenaam en goed uitzag en iets was om naar te verlangen, maar uiteindelijk een verschrikking bleek. Er staat geen etiketje op het flesje met valse doctrine waarop staat: Pas op. Vergif. Het ziet er gewoon goed en degelijk uit, en dus is niemand er bang voor. Net als vals geld heeft het niet de stempel “slecht”. Het gaat voor echt door, juist omdat het op de waarheid lijkt.

 

Laten we dus vooral op onze hoede zijn voor het “prille begin” van de valse leer. Ongeloof begint altijd met een kleine afwijking van de waarheid. Er is slechts “een klein zaadje van dwaling” nodig om een grote boom van verkeerde ideeën te creëren. Het is het kleine beetje gist dat het hele brood beïnvloedt. Het is de kleine fout in één schakel van de ketting die breekt en zo het machtige schip overgeeft aan de genadeloze storm, waardoor de hele bemanning verdrinkt. Het is het weglaten of toevoegen van één klein ingrediënt in het recept van de dokter, dat het hele medicijn bederft en er vergif van maakt!

Laten we nooit toestaan dat een kleine valse leer ons ruïneert door te denken dat het “maar een klein idee” is en ons dus geen kwaad kan doen.

Er zijn drie dingen waar we nooit mee moeten rommelen:

Een klein beetje vergif,
Een beetje zonde en
Een beetje valse leer.

Wat kunnen we dan doen? Lees regelmatig zelf de Bijbel en doe het met aandacht en vurig in gebed. Neem niets aan, geloof niets en volg niets wat niet geschreven staat in Gods Woord. Onze toetssteen voor alles wat we doen en denken is het geschreven Woord van God.

Naar een artikel van J.C. Ryle (1816-1900)
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier