De vogels houden vertrouwen

Ik zoek mijn bescherming bij de Here.
-Psalm 11:1

Zo jubelt de vogel in zijn lied, maar de vogel zingt dit niet op een mooie lentemorgen, maar bij een donkere lucht, middenin een verwoestende storm. Een tijdje terug luisterde ik naar een gemengd concert van onweer en vogelzang. Tussen de donderslagen door hoorde ik de  heldere ontroerende tonen van een leeuwerik die nog steeds zong. De melodie leek wel uit het hart van de storm te komen.

Zo ook in deze Psalm die wordt gezongen op een stormachtig ogenblik. De zon is onder gegaan. De sterren zitten verborgen achter de wolken. Het water komt met bakken tegelijk uit de hemel. De wegen zijn kapot.

Maar midden in de duisternis en de verlatenheid is de triomfantelijke kreet van de psalmist te horen: “Ik zoek mijn bescherming bij de Here.” De zanger is een gekwelde ziel. Hij is het slachtoffer van genadeloze tegenstanders. Hij wordt achtervolgd door onverbiddelijke vijanden.

Alles lijkt tegen hem te werken, de vijandelijkheden zijn overweldigend, maar net op het moment van schijnbare nederlaag en een ramp die zich rond zijn oren uit zal storten horen we deze toon van vreugdevol vertrouwen in God: “Ik zoek mijn bescherming bij de Here.” Het is een overwinningslied in de duistere nacht.
                                                                           J.H. Jowett

***

In het zuiden van Ierland woont een lid van de lijsterfamilie die weleens stormlijster wordt genoemd, vanwege zijn speciale voorliefde voor stormen. Bij voorkeur wanneer de storm op zijn heftigst is gaat hij naar de hoogste tak van de allerhoogste boom die hij maar vinden kan en zingt dan uit volle borst zijn prachtige lied, terwijl zijn tere twijgje heen en weer zwiept met de wind. De vogels houden vertrouwen.

Zo bestaat er een mooi verhaal over vogeltjes van wie het nest verwoest was. De dichter liep tussen de bomen in zijn tuin nadat er een storm had gewoed en vond een uiteen gevallen nestje op de grond. Hij werd er erg verdrietig van en had medelijden met de vogeltjes die hun huis op die manier waren kwijtgeraakt. Maar terwijl hij daar nog stond te piekeren hoorde hij een gekwetter en getsjilp boven zijn hoofd en zag toen dat de vogels druk bezig waren met de wederopbouw van hun nest!

Geloof houdt vast. Geloof vertrouwt en komt altijd door het duister heen.

“Elk kind van God kan de wereld overwinnen door op Hem te vertrouwen.”
1 Johannes 5:4

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier