Alles onder controle

Een zendeling vertelde eens hoe de inboorlingen in zijn gebied de kolkende bergstromen overstaken. De rivieren zijn soms zo woest dat zelfs de sterkste man eenvoudig door het water wordt weggeslagen en dan natuurlijk wordt meegevoerd. Om dat te vermijden zoekt een inboorling een loodzware steen die hij op zijn schouder meezeult als hij de rivier oversteekt. Door het gewicht van de steen kan de man zijn evenwicht beter bewaren en bereikt hij veilig de overkant. Misschien kunnen we daar lering uit trekken.

Als wij de woeste stromen van het leven moeten doorkruisen en de vijand er alles aan doet om ons weg te spoelen, laadt God extra gewicht op onze schouders. Soms lijkt het haast te zwaar. Maar juist daardoor vinden we onze balans en bereiken we veilig de overkant.

Is alles onder Gods controle? Dat kan toch haast niet? Er is zoveel leed en strijd. Menselijk gezien is het soms onverklaarbaar, maar gelukkig heeft God een heel andere kijk op de dingen. Jezus zelf zei:
“Voor de mens is het onmogelijk, maar bij God zijn alle dingen mogelijk. De wegen van God zijn veel dieper en hoger dan die van ons. Daarom heeft God ons het geloof gegeven. Geloof is als een strijdwagen waarin we over het slagveld rijden en waarmee we onze veldslagen winnen. God heeft gesproken en daarmee is de kous af.

Als Hij zegt dat Hij naast ons loopt, dan doet Hij dat ook en als Hij stelt dat Hij alles in de hand heeft, dan is dat ook zo.

Er gebeurt niets zonder dat Hij er van weet en er op de een of andere manier in toestemt. Natuurlijk gebeurt er ook het een en ander door onze eigen onvoorzichtigheid of onze gebedsloze houding. Veel van onze moeilijkheden zijn dan ook onze eigen schuld. Maar ook dan staat God naast ons en weet Hij na verloop van tijd een slechte situatie om te vormen tot een ervaring waar wij beter en rijker door worden.

Zelfs in die vreselijke situaties? God is geen mens dat hij kan liegen. Hij is de bouwmeester van ons leven en weet waar er getimmerd en gezaagd moet worden. Vergeet niet dat God verder kijkt dan dit tijdelijke leven. God heeft ons eeuwige welzijn voor ogen en juist daarom moeten wij strijden met het geloof. Paulus zei: ‘Alle dingen werken mede ten goede voor Hem die God liefhebben.’ Daar vallen dus ook onze huidige tegenslagen onder. Alles heeft een reden en alles heeft zin.

Dit leven is onze leerschool en soms krijgen we heel wat huiswerk mee. We worden allemaal weleens in de verleiding gebracht om er het bijltje maar bij neer te gooien, maar God is getrouw en juist op zulke momenten komt Hij tot de redding. Vertrouw op Hem. Hij houdt ons stevig vast.

Gaat alles verkeerd en lijkt de weg stil en verlaten?
En wat je ook doet, niets lijkt te baten?
Toch weet ik het zeker…Toch staat het vast…
Niets kan mij deren want mijn Vader, Hij houdt de wacht…
Alles gaat volgens plan, zelfs in een duistere nacht.

Problemen, tegenslag en zelfs hevige storm…
De grote Meester giet mij slechts in een hemelse vorm.
Voor mij is het zeker, voor mij staat het vast
Niets gebeurt zomaar voor een kind van het licht,
want alles gaat volgens plan en Zijn heilig gezicht

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier