Maandag 4 december 2023

Gebeden uit de Bijbel

Gebeden om wijsheid en leiding komen vaak voor in de Bijbel. Logisch, want echte wijsheid ontbreekt ons nogal eens maar we hebben die zo heel hard nodig. Het gebed van koning Salomo om leiding is in dit opzicht wellicht een van de beroemdste en krachtigste gebeden in de Bijbel.

1 Koningen 3:5-9
God zei: “Vraag van Mij wat je wilt. Wat zal Ik je geven?” Salomo antwoordde: “U bent heel goed geweest voor mijn vader David, omdat hij trouw en rechtvaardig was en erg graag dicht bij U wilde leven. U heeft hem daarvoor beloond door mij, zijn zoon, koning te maken. Mijn Heer God, U heeft mij koning gemaakt in de plaats van mijn vader David, ook al ben ik nog jong. Ik heb nog nooit een oorlog gevoerd. Zo sta ik midden tussen uw volk dat U heeft uitgekozen. Een volk dat zó groot is, dat het niet te tellen is. Het is zelfs niet te schatten hoe groot het is. Wie kan dit grote volk leiden? Geef mij daarom alstublieft wijsheid. Dan kan ik uw volk leiden doordat ik het verschil ken tussen goed en kwaad.” De Heer was er blij mee dat Salomo dit van Hem vroeg.

Waar we aan kunnen denken bij dit gebed?

* Salomo begon zijn gebed met het erkennen van de zegeningen die God in het verleden aan zijn vader David had gegeven. We vergeten vaak hoe goed God voor ons is geweest, en daar kunnen we aan denken in onze gebeden. Het brengt ons dichter bij God omdat het je waardering en dankbaarheid toont voor alles wat Hij ons eerder al gegeven heeft.

* Koning Salomo was geen kleine jongen. Hij erfde de troon van David en regeerde over Israël. Maar ondanks zijn koninklijke status en macht wist Salomo heel goed dat het in vergelijking met God niets te betekenen had. Hij is oprecht nederig voor God en voelt zichzelf geen spat beter dan de mensen om zich heen. Het is Salomons manier om te zeggen: “Ik kan het niet. Het werk is zoveel groter dan wat ik aankan, ik moet wel op U vertrouwen”. Met wat voor houding komen wij tot God?

* Salomo vraagt om inzicht; om een hart dat begrijpt wat goed is en wat kwaad. Dit gaat verder dan het kennen van de juiste regels met betrekking tot goed en fout. Wijsheid is iets anders dan kennis. We kunnen geen wijsheid verwerven als we iets wel weten, maar het niet doorgronden en begrijpen. Salomo beseft dit en daarom vraagt hij God om hem te vervullen met begrip. Dit is hoe wij om wijsheid moeten vragen.

* Salomo had letterlijk van alles en nog wat kunnen vragen toen God aan hem verscheen, maar Salomo vroeg om iets dat niet hemzelf ten goede zou komen, maar hij zocht het welzijn van anderen, in zijn geval het volk Israël. Hij vroeg om wat hij nodig had, niet om wat hij graag wilde. Het was eenvoudig om God om meer rijkdom en macht te vragen, maar Salomo wist dat het beter was om te vragen naar wat God wilde. Als we het hart van de Heer volgen, worden Zijn verlangens de onze. Daarom zullen Zijn wijsheid en leiding ook over ons komen.

Naar een artikel uit Christian.net

Wat is er fijner dan een ouderwetse open haard met brandende houtblokken op een koude winteravond? En, terwijl je daar zit en naar het knapperende vuur kijkt hoor je wellicht een zacht geluid. Het klinkt bijna als muziek, of als het tedere, kwijnende geluid van snarenspel dat een haast klagend, droevig lied voortbrengt. Maar soms klinkt het als een koor en dan denk ik dat ik een groep vogeltjes hoor zingen die voor even uit volle borst hun snaveltjes openen, maar dan hun gezang laten wegsterven in een soort zwak gefluister. Wat is dat toch? Je zou haast denken dat een stel vogels zich in de schoorsteen verstopt heeft, maar dat is natuurlijk onzin. Nee, die muziek komt ergens anders vandaan … Die komt uit het houtblok in het vuur en de vlammen brengen haar naar buiten. Een dichter zou misschien zeggen dat er lang geleden in het bos, vogels op de takken van de boom zaten waarvan het hout nu in het vuur ligt. Dat prachtige getjilp van die vogeltjes is op de een of andere manier in het hout gedrongen en komt nu weer naar buiten. Wellicht zou hij beweren dat dit het geluid is van de wind; de zachte zomerbries of de razende storm die door de takken joeg. De muziek van de natuur lag gevangen in het hart van de boom maar komt nu, door de hitte van het vuur, weer naar buiten.

Je hebt natuurlijk gelijk als je zegt dat dit slechts poëtische fantasieën zijn, maar het is een mooie vergelijking met de realiteit, want de zoetste, mooiste muziek in een mensenleven komt vaak pas tevoorschijn in de hitte van beproeving.

De vogelnoten van vreugde die ons in de oren klinken tijdens de blije, zonnige dagen van onze kindertijd, zinken in ons hart en verstoppen zich daar. De lessen, de invloeden, de blijdschap en de vrede van rustige, voorspoedige dagen lijken verloren te zijn gegaan. Maar dan komen de vuren van beproeving en in de vlammen van de strijd wordt de lang verzamelde muziek bevrijd en stroomt deze naar buiten. Het is waarom Paulus schreef dat wij ons niet moeten laten ontmoedigen in tijden van tegenslag, want menig Christen heeft nooit echt leren zingen totdat de vlammen zich over hem ontstaken.

J.R. Miller

Deze week nieuw op de site

Is er iets dat opwindender en tegelijkertijd ook dreigender is dan die diepe stilte die over het land valt voor het losbarsten van een storm? En zo vraag ik me af of er iets is dat ons hart zo kan treffen als de kracht van stilte?
Lees meer 

Ik verlang naar de dag waarop ons hart de zonde niet langer met zich meedraagt. O eeuwige Vader, laat dat ook mijn erfenis zijn. De tijd waarop er geen verzoeking meer is, wanneer de teleurstelling voorbij is en wij schoongewassen en onberispelijk gekleed voor de troon van de Koning zullen staan.
Lees meer.

Laat je niet ringeloren door de listen van de duisternis. De meeste twijfels zijn niet meer dan het woord van een onbetrouwbare kerel uit het café in de achterbuurten van je gedachten. Jezus, de Koning van de eeuwigheid heeft het gezegd: “Ik ben altijd bij je.”
Lees meer

Spreuk van de week
Bezinning is absoluut essentieel voor onze relatie met God. Wat mij betreft is bezinning een vreugdevol lied dat klinkt in ons hart en onze gedachten vult met de zoetheid van de lofzang van engelen. Dit is vreugde, het resultaat van een volmaakt gebed en die leidt ons naar hoge toewijding in dit leven.
Richard Rolle (1295-1349)

 Als we toch eens zouden beseffen hoeveel God van ons houdt, dan zouden we altijd bereid zijn om zowel het schone als het bittere gelijkelijk uit Zijn hand te ontvangen; alles wat van Hem komt zou ons behagen, want Hij houdt echt van ons.
Broeder Laurentius

 Vriendelijkheid is als sneeuw; alles wat ermee bedekt wordt ziet er prachtig uit.
Onbekend

 Het heilige, christelijke hart kan gekwetst worden.  Maar het beantwoordt verwonding nooit met woede en vergelding, doch altijd met liefde, gebed en vergeving.
E. McCumber

 Om over na te denken
Groeit je geloof of wordt het juist minder naarmate de jaren verstrijken? Staat het geloof stevig in de schoenen in deze dagen, nu de ongerechtigheid steeds overvloediger wordt en de liefde van velen verkilt? Houdt het geloof stand, nu godsdienst slechts een formaliteit dreigt te worden en wereldsheid steeds meer de overhand krijgt? We zouden de vraag die de Heer in de schrift stelt op onszelf moeten toepassen: “Wanneer de Mensenzoon komt zal Hij dan geloof vinden op de aarde?” Wij geloven dat Hij dat zal vinden, maar het is aan ons om er in deze tijd voor te zorgen dat onze lamp van geloof brandt, en wij geen olie tekortkomen zoals de dwaze bruidsmeisjes die te laat waren en tegen wie de Heer zei: ‘Luister: ik ken jullie niet.’

E.M. Bounds

***

Als je ‘s avonds naar bed gaat, dan weet je als kind van God al zeker dat je de volgende dag opnieuw gezegend zult worden. Elke morgen staat er weer een nieuw pak vol zegeningen voor je klaar, zegeningen en wonderen, die de Vader bij je bed heeft neergezet en die jij mag uitpakken.

Eerlijk is eerlijk, die zegeningen hebben niets te maken met jouw eigen kracht. Zelf kun je die zegeningen niet ontwerpen. Ze worden ons gegeven, als een geschenk van de Vader die ons liefheeft. Dat begint al op het moment dat je je ogen opendoet en weer kunt ademen en je bed uit kunt klimmen. Heel gewoon toch zeker? Tot op de dag dat je misschien je bed niet uit kunt komen en opeens weet wat een wonder het is dat je mag leven, denken en doen. Als je achter de schermen zou kunnen kijken, zou je zien dat God je meer wil zegenen dan jij gezegend wilt worden. Dat is reden tot dankbaarheid.

Joseph Prince

Uit het archief van Spurgeon
Er zit meer kracht, meer inspiratie en meer hoop in één Goddelijke zin dan in enorme bundels en boeken van menselijke makelij. Er zijn tincturen en substanties waarvan één druppel krachtiger is dan grote hoeveelheden van de menselijke verdunningen van de waarheid. De Bijbel is de essentie van de waarheid; het is de geest van God, de wijsheid van de Eeuwige. Door elk woord van God worden mensen tot leven gebracht en in leven gehouden. Het loont de moeite om de tijd te nemen voor dat goddelijke Woord.

Uit de schatkist van het verleden
Het verhaal gaat dat keizer Alexander de Grote een arts had waar hij goed bevriend mee was en die hem bijstond op de momenten waarop hij lichamelijke hulp nodig had. Maar op zekere dag werd Alexander erg ziek en zijn lijfarts kon niet direct komen. In plaats daarvan verscheen er een bode aan de deur van Alexanders paleis met een brief. De boodschap, van een anonieme schrijver, was verontrustend.

Ik wil u waarschuwen. Uw lijfarts heeft zich bij uw vijanden aangesloten. Ik heb uit goede en betrouwbare bron vernomen dat hij u vergif wil toedienen onder het mom van een nieuw medicijn. Vertrouw hem niet.

De keizer besloot de brief onder zijn hoofdkussen te leggen, maar deed verder niets. Tenslotte kwam de lijfarts die beweerde dat hij een nieuw medicijn had dat de keizer zeker zou helpen. Hij gaf een drankje aan Alexander, die zijn vriend recht in de ogen keek en het drankje daarna helemaal opdronk. Alexander genas en tenslotte riep Alexander de lijfarts bij zich en overhandigde hij de brief aan de arts.

“Ik geloofde die brief niet,” zei Alexander. “En ik had gelijk, want ik vertrouw je.”

Een soortgelijk vertrouwen moeten wij hebben in onze relatie met Christus. We zouden nooit mogen twijfelen aan zijn liefde of wijsheid. Wat Hij ons ook geeft, we moeten het net als in deze anekdote met kinderlijk vertrouwen tot ons nemen. Wellicht begrijpen we het niet direct en zijn er momenten waarop de duivel ons toeschreeuwt dat we de beker die God ons geeft vooral niet moeten drinken omdat die vol gif zit.

Maar Jezus is te vertrouwen en er is geen beter bewijs van onvoorwaardelijke vriendschap.

Dat is grappig
De nieuwe voorganger bezocht de huizen van zijn parochianen. Bij één huis deed niemand open, maar het was duidelijk dat er wel degelijk iemand thuis was en dus nam hij een van de visitekaartjes waarop hij voor de gelegenheid aan de achterkant Bijbelverzen had laten drukken en deed dat in de brievenbus. Op de achterkant stond: “Openbaring 3:20.” Toen hij de volgende dienst naar de giften keek zag hij tot zijn verbazing dat zijn visitekaartje tussen de muntjes lag. Er was een cryptische boodschap bijgeschreven: “Genesis 3:10.” Hij pakte zijn Bijbel om de passage te lezen en barstte in lachen uit. Openbaring 3:20 begint met “Zie, Ik sta aan de deur en klop”. In Genesis 3:10 staat: “Ik hoorde uw stem in de tuin en ik was bang, want ik was naakt.”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier