100%

Pappa, zoals wij hem altijd noemden, was een van de grootste voorbeelden van geloof in mijn leven. Hij is ook iemand bij wie ik grote strijd heb gezien. Zo stond ik bijvoorbeeld naast hem toen zijn geliefde vrouw, na vijftig jaar huwelijk, ernstig ziek werd met Alzheimer. Toen de ziekte in een kritiek stadium kwam en ze zichzelf niet meer was, begon ze hem te verwensen en slingerde ze de ergste obsceniteiten naar zijn hoofd.

Maar dat scheen hem niet te deren. Hij was vol geloof en genade en ondanks haar ziekte kwam hij elke dag naar het verpleeghuis om haar op te monteren, haar haar te kammen en tegen haar te zeggen dat ze zo’n lieve, mooie vrouw was. Totdat ze weer begon te schelden en hem er uitknikkerde.

Pappa werd zelf ook ziek en stierf uiteindelijk een jaar voordat zijn vrouw stierf en de laatste dagen van hun huwelijk waren vanuit een puur aards perspectief erg triest.

Genezing kwam er op aarde nooit en het brak het hart van pappa. Maar telkens als je hem vroeg hoe het met hem ging, zei hij opgewekt: 100%.

Dat zei hij altijd. Eigenlijk had ik daar als kind al een hekel aan. Hoe kon hij dat steeds zeggen? Dat was gewoon niet waar. Zijn gezondheid werd met de dag slechter, die van zijn vrouw was nog erger en alles waar hij altijd voor gevochten had leek in rook op te gaan. Dan was je toch geen 100%?

Maar jaren na zijn overlijden begon ik toch te begrijpen wat hij bedoelde. Op een dag dacht ik er weer over na. Hoe kon hij toch volhouden dat het 100% met hem ging, terwijl hij dat gewoon niet was? Hij was nog geen 50%. Eigenlijk niet eens 10%.

Maar toen voelde ik dat God iets tot mijn hart probeerde te zeggen en begon ik daarnaar te luisteren.

Het veranderde mijn perspectief volkomen.

Het hangt ervan af welke maatstaf je hanteert.

Als je alles meet naar zijn omstandigheden was pappa geen 100%. Maar als je alles meet aan zijn vertrouwen in Jezus en zijn relatie met God, zijn hoop op een eeuwig leven in de hemelse gewesten en dat eens, in de toekomst, alles nieuw en goed zal zijn, als je alles meet aan de trouw van Jezus ondanks de omstandigheden, dan was hij elke dag 100%.

Als je alles meet aan hoe we ons op elk willekeurig moment voelen kunnen we inderdaad nooit zeggen dat we 100% zijn. Die maatstaf is instabiel. Die verandert elk moment als je omstandigheden veranderen. Het is zeker dat je nog een paar slechte dagen zult meemaken. Het tapijt wordt echt nog wel eens onder onze voeten weggerukt voordat Jezus terugkomt. En op die dagen is de verleiding groot om te zeggen dat het slecht met ons gaat. Geen 100%.

Maar doe dat niet.

Ik weet niet met welke problemen je nu worstelt en ik ken de pijn die je voelt niet. Maar ik weet wel dat de meeste mensen snel zouden beamen dat ze geen 100% zijn.

Mijn antwoord aan jou is hetzelfde antwoord dat God mij gaf. “Het hangt ervan af welke maatstaf je hanteert.”

Het is inderdaad niet makkelijk om het leven door een andere bril te zien dan die van je omstandigheden, maar in Jezus ben je 100%. Dat heeft niets met je omstandigheden te maken. Jezus zorgt voor je, 100%, altijd, elke dag en voor eeuwig.

Door Steven Furtick

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier