Geestelijke ziekten

Het gevecht met geestelijke ziekten
Wees niet jaloers op mensen bij wie alles goed lijkt te gaan, en bij wie alle misdadige plannen lijken te slagen. Word niet boos of jaloers. Boosheid en jaloersheid doen alleen maar kwaad.
Psalm 37:7b,8

Het lijkt bijna onmogelijk om onze pelgrimstocht hier op aarde door te brengen zonder een zekere mate van bezorgdheid en neerslachtigheid van geest. Ieder mens krijgt er zo nu en dan mee te maken. Maar dat wil nog niet zeggen dat wij op zulke gedachten moeten bouwen of ze de beste plaats in ons hart moeten geven. Maarten Luther zei dat, alhoewel we niet kunnen verhinderen dat er vogels boven ons hoofd vliegen, wij ze toch zeker geen nest in ons haar hoeven te laten bouwen? God houdt ons niet verantwoordelijk voor de ideeën die de duivel ons toefluistert, of voor de ongelovige suggesties van ons eigen boze hart, maar Hij houdt ons wel verantwoordelijk voor al die keren dat we aan die verleidingen toegeven en ons van het juiste pad laten afleiden.

Piekeren, tobben, mopperen… Eigenlijk is het een geestelijke ziekte. Als je er goed over nadenkt zul je gaan toegeven dat het niet alleen maar de schuld is van die zogenaamde moeilijke, of zelfs erbarmelijke omstandigheden in ons leven. Piekeren en mopperen is in wezen een diepgewortelde klacht die van binnen heerst. Een oude Christen zei eens over iemand in zijn buurt dat die arme man doodziek was geworden door zijn voortdurende geklaag. Wij hebben er allemaal mee te maken, maar als wij gaan inzien dat deze dingen eigenlijk een uiting van een innerlijke kwaal zijn die zowel ziel als lichaam aantast en dat de wortel van al dat onheil in onze opstandige harten ligt kunnen we effectief in de aanval gaan en de ziekte uitroeien.

Wat is de aard van deze ziekte?
Als we ons echt druk gaan maken, of het nu over de situatie in de wereld gaat of over een probleem in ons eigen leven, stijgt de temperatuur in ons leven en worden we koortsachtig.

De Bijbel vermaant ons met de woorden:

“Word niet boos of jaloers. Boosheid en jaloersheid doen alleen maar kwaad. Onthoud dat het met slechte mensen uiteindelijk slecht zal aflopen. Maar de mensen die op de Heer vertrouwen, zullen het land bezitten. Nog maar even en dan zijn ze er niet meer, die mensen die zich niets van God aantrekken. Zelfs ieder spoor van hen is verdwenen. Maar de mensen die willen leven zoals de Heer het wil, zullen het land bezitten.
Psalm 37: 8-11

Boosheid doet ons hart ontvlammen. Terwijl er zoiets bestaat als goddelijke boosheid en wij onszelf graag voorhouden dat de boosheid of woede die wij soms voelen echt gerechtvaardigd is, is dat maar zelden het geval. Door woede en frustratie slaat de koorts toe. Laat het liever aan de zee over om te razen en te brullen. Laat de goddelozen, voor wie de onrustige zee zo’n treffend symbool is, maar heen en weer geslingerd worden en slijk en vuil opwerpen. Maar voor ons, die ons kunnen beroepen op zo’n machtige Vriend en Vader, is het beter om schoon te blijven in geest, gevuld met de genade van Christus zelf.

Wat zijn de oorzaken van deze malaise?
Het is voor ons als kinderen van God niet makkelijk om te accepteren dat het de ongelovige mens vaak zo goed lijkt te gaan. Lijkt te gaan, want het is slechts een tijdelijke voorspoed. In de Bijbel lezen we dat de goddeloze mens zich vaak uitspreidt als een groene laurierboom; alles schijnt goed met hem te gaan. Ja, op een wereldse manier lijkt dat ook zo te zijn. Maar hij is in het geheel niet bekend met datgene dat Jezus zelf ‘het allernoodzakelijkste’ noemt voor een gelukkig leven. Zo’n mens is volledig onbekend met de vreugden die wij kennen, en wat zal het einde van deze mens zijn?

Het mag duidelijk zijn dat een andere reden voor deze geestelijke ziekte ons dagelijks leven is. Zolang wij hier op aarde wonen, moeten wij ons voeden en kleden en hebben wij onze plichten die veel van ons vragen. Daar ontkomen we niet aan en dat weet God ook heel goed.

Wat zijn de symptomen van deze ziekte?

Afgunst. “Wees niet afgunstig op de werkers der ongerechtigheid.” Kijk uit voor dat groenogige monster van jaloezie, want het richt verwoesting aan in het hart en bij de mensen om u heen.

Verlies van eetlust. Nu heb ik het over een verlies van honger voor de dingen van God. Als wij toegeven aan woede, boosheid en afgunst, die in de Bijbel de werken van het vlees genoemd worden, zullen wij onze honger en ons verlangen naar Gods Woord verliezen. Gebed zal bijna onmogelijk worden, en het Evangelie verliest zijn directe waarde.

Koorts. Dit is een geestelijke koorts. Als we niet langer zijn afgestemd op de Geest, maar onze harten vol afgunst zijn, hebben we hoge koorts. Er hoeft maar iets te gebeuren of de hitte slaat toe. Woede, boosheid, taal vol onaangenaamheid… Wanneer we in deze gemoedstoestand verkeren is het haast onmogelijk om rustig na te denken en Gods te stem te horen.

Dorst. Er is bij deze koorts een verterende dorst, een verlangen naar wat we niet hebben. Onze tong en lippen lijken wel uitgedroogd en we zijn volledig van de kaart.

Geheugenverlies. Ons gezichtsvermogen is aangetast; we zien de dingen niet helder meer en we vergeten de barmhartigheden en zegeningen die God zo rijkelijk over onze levensweg heeft uitgestrooid.

Maar er is genezing

Vertrouw op God. Geloof geneest iedere vorm van zorg, boosheid, afgunst of piekeren. Ik geloof in de “geloofskuur” zoals God die ons wil toedienen. Het is de enige remedie tegen piekeren. Als we vertrouwen, zal alles goed komen. “Ga naar God toe, dan zal Hij naar jou toe komen.” (Jakobus 4:8)

Doe goed. Dit is het tweede ingrediënt van het hemelse recept. Geef het niet op, geef niet toe aan angst, maar doe het goede. Ga moedig voort op het pad van de dagelijkse plicht.

Eet de juiste dingen. In het geval van koorts moeten wij goed eten. Als je jezelf voedt met waarheid kan het niet anders of het duister trekt weg. Een patiënt begint terstond beter te worden, als hij met waarheid gevoed wordt. Als we Gods waarheid eten, van Zijn Woord leven en Zijn beloften indrinken is genezing zeker.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier