Kunstmatige intelligentie-vriendinnen? Kom nou

Door Lauren Windle
Uit: Premier-Woman Alive Magazine

Kunstmatige intelligentie (AI) is het onderwerp van dit jaar. Mensen vragen zich af of dingen zoals ChatGPT hen werkloos zal maken, of AI hun artikel niet veel sneller en beter had kunnen schrijven en of we in de toekomst nog wel acteurs nodig hebben als iedereen zijn eigen Avatar kan maken en kan loslaten in een nieuw medium waar alles mogelijk is en iedere fantasie kan worden beleefd. Voor veel mensen zijn het vragen die ons vervullen met een dreigend gevoel van onheil.

Nu is er een nieuw fenomeen bijgekomen: Kunstmatige intelligentie bij het daten. Een artikel in The Guardian benadrukte dat massa’s eenzame mannen zich nu tot AI-vriendinnen wenden voor troost en dat dit gevaarlijke gevolgen kan hebben.

Deze AI-vriendinnen, niets dan neppartners, worden aangedreven door chatbottechnologie zoals die van Replika, een app die AI-kameraden genereert. De angst is dat deze meegaande en liefhebbende partners een nieuwe generatie “incels” creëren die niet in staat zijn om goed met andere mensen om te gaan en geen zinvolle relatie met een ander ‘echt’ mens kunnen onderhouden.

In zijn meest basale vorm beschrijft incel iemand, meestal een man, die gefrustreerd is door zijn gebrek aan seksuele ervaringen. De incel-beweging is de laatste jaren zorgwekkend snel opgekomen. De term staat voor “onvrijwillig celibatair” en verwijst naar een groep zichzelf identificerende leden van een online subcultuur die gebaseerd is op het onvermogen om een romantische of seksuele partner te vinden. De beweging moedigt een aantal verontrustende opvattingen aan over het rechtvan mannen op seks en hoe ze vrouwen moeten behandelen.

 

In een interview zei Tara Hunter, waarnemend CEO van Full Stop Australia (Een organisatie die zich inzet voor het voorkomen van huiselijk geweld): “Het creëren van een perfecte partner die jij volledig in je macht hebt en die aan al je behoeften voldoet, is echt beangstigend. Gezien de drijvende krachten achter gender gerelateerd geweld waarbij mannen vrouwen in hun macht hebben, is dat echt problematisch.”

Het bedrijf Replika noemt hun product perfect “voor iedereen die een vriend wil zonder oordeel, drama of sociale angst”. Maar zo heeft God ons niet ontworpen. We zijn gemaakt voor echte menselijke interactie. De ongemakkelijkheid en rommeligheid van een diep contact met een ander is wat ons karakter en ons inlevingsvermogen vormt. In een wereld waarin alles besteld kan worden en die onmiddellijke bevrediging van onze behoeften verlangt, wordt ons nu een kortere weg naar relaties opgedrongen met een sterk verdunde versie van Gods plan, die echte interacties alleen maar moeilijker maakt.

Is het niet intriest dat iemand zich zo geïsoleerd en afgesloten voelt van echte menselijke connecties dat hij genoegen gaat nemen met een “jaknikker” die is ontworpen om eruit te zien als een mooie vrouw? Het bouwen van een goede relatie is hard werk, maar de beste dingen in het leven zijn het waard om hard voor te werken.

Als ik in Openbaring lees, zie ik dat wij weer een stap dichter bij de Eindtijd komen en de terugkeer van Christus.

Omdat het tweede beest zoveel macht had gekregen van het eerste beest en zulke wonderen kon doen, gehoorzaamden de mensen hem. Toen zei het tweede beest tegen de mensen dat ze een beeld moesten maken van het eerste beest (dus van het beest dat de dodelijke zwaardwond had gehad, maar was blijven leven). Dat deden ze en ze aanbaden dat beeld. En het tweede beest kreeg de macht om dat beeld levend te maken. Daardoor kon het beeld van het beest ook spreken. En het doodde alle mensen die het beeld niet wilden aanbidden. Het beest had iedereen in zijn macht: machtige en gewone mensen, rijke en arme mensen, vrije mensen en slaven. Het dwong iedereen om een merkteken op zijn rechterhand of op zijn voorhoofd te dragen. Alleen mensen die dat merkteken hadden, konden iets kopen of verkopen. Het merkteken was de naam van het beest, of het getal dat zijn naam voorstelt.
Openbaring 13:14-16

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier