Vrije wil of Gods soevereiniteit?

Naar een artikel van A.W. Tozer

 Hoe kunnen we het hebben over vrije menselijke wil en tegelijkertijd vasthouden aan het idee van Gods soevereiniteit? Het is een dilemma dat veel mensen door de eeuwen heen heeft beziggehouden. Aan de ene kant leren wij uit de Bijbel dat een van de grootste gaven die God de mens heeft gegeven onze eigen vrije wil is. Wij kunnen een keuze maken, iets wat al in het Paradijs pijnlijk duidelijk werd. Maar tegelijkertijd gaat het over Gods grote almacht, Gods plan en dat Zijn plan uiteindelijk vervuld zal worden. Hoe kunnen wij deze twee gedachten met elkaar verenigen?

Stel je eens een oceaanstomer voor die New York verlaten heeft en op weg is naar Liverpool. De bestemming is vastgesteld door de juiste autoriteiten. Het schip moet naar Liverpool en in principe en onder normale omstandigheden is er niets dat daar wat aan kan veranderen. Dit is op zichzelf een beeld van soevereiniteit, al geef ik toe dat het plaatje wellicht niet volmaakt is.

Aan boord van het schip bevinden zich tientallen passagiers. Deze zitten niet vast. Ze kunnen doen en laten wat ze willen en op een paar uitzonderingen na kunnen ze overal gaan en staan. In principe zijn ze volledig vrij om te doen wat ze willen. Ze eten, slapen, spelen, luieren op het dek, lezen, praten of ruziën zelfs. Ze kunnen dus hun eigen, vrije wil uitvoeren, maar al die tijd voert het grote schip hen gestaag verder in de richting van de vooraf bepaalde haven.

Vrijheid en soevereiniteit zijn hier beide aanwezig en niet met elkaar in tegenspraak. Zo is het ook in hoge mate met de vrijheid van de mens en de soevereiniteit van God. Het machtige schip van Gods grote plan voor de mens en de eeuwigheid houdt altijd vast aan de vaste koers over de zee van de geschiedenis. Al Gods beloften zullen worden vervuld, alle profetieën komen uiteindelijk uit want de grote oceaanstomer van de mensheid voert gestadig verder naar de haven van de eeuwigheid, en tegelijkertijd kunnen alle passagiers doen wat ze denken te moeten doen.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier