Echt alles in Zijn hand

Jaren voor de Tweede Wereldoorlog moest Lord Randolph, die toen lid was van het Engelse parlement, naar Schotland voor een belangrijke bespreking. Tijdens zijn tocht kwam zijn rijtuig vast te zitten en kon de man onmogelijk verder. Gelukkig verscheen er al snel een jonge knaap met twee paarden, die had gezien wat er aan de hand was en het rijtuig van Lord Randolph behulpzaam uit de modder trok. Lord Randolph wilde de jongen graag belonen, maar de jongen weigerde.

“Mij belonen? Het is toch niet meer dan normaal dat ik u geholpen heb? Als Christen zijnde zie ik dat als mijn plicht.”

Lord Randolph was diep onder de indruk en vroeg de knaap wat hij later in zijn leven wilde gaan doen. De ogen van de jongen lichtten even op. “Als ik ouder ben wil ik graag dokter worden.” Maar nadat hij het gezegd had perste hij zijn lippen op elkaar en schudde mismoedig het hoofd. “Dat zal echter niet lukken. Wij zijn arm en mijn ouders kunnen mijn studie niet bekostigen.”

“Dan betaal ik die voor je,” antwoordde Randolph op besliste toon. “Ik help je om je droom werkelijkheid te laten worden.”

Lord Randolph hield woord. Toen de jongen 18 werd en naar de universiteit kon, betaalde hij de studie van de jongen, die zijn studie met succes afrondde en dokter werd.

Een tiental jaren later, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd Winston Churchill, Engelands hoop in bange dagen, getroffen door een zware longontsteking en was het niet zeker of hij het wel zou overleven.

Gelukkig was er door een relatief onbekende jonge dokter een nieuw geneesmiddel ontdekt dat werd gebruikt om de longontsteking van Churchill de kop in te drukken. Het middel werkte en Churchill werd genezen.

Het geneesmiddel was Penicilline, en de jonge dokter die het had uitgevonden was Alexander Fleming, de knaap die Lord Randolph uit de modder getrokken had.

Maar dat was nog niet alles. Lord Randolph, die de studie van Fleming betaald had, was de vader van Winston Churchill.

Alles, maar dan ook echt alles, ligt in de handen van God. Het is verleidelijk om te filosoferen hoe de wereld er vandaag uit zou hebben gezien als die jonge knaap besloten had Lord Randolph om geld te vragen voor een zak snoep uit de plaatselijke snoepwinkel.

Dan zou hij geen dokter zijn geworden, Churchill zou de longontsteking misschien niet overleefd hebben, en Duitsland…? We zullen het nooit weten. Maar wat we wel van dit verhaal kunnen leren is dat God onze oprechtheid en integriteit altijd eert en dat het altijd loont om op te staan voor wat we echt geloven. Jezus zei: Laat daarom ook uw licht voor alle mensen schijnen. Als zij dan de goede dingen zien die u doet, zullen zij uw hemelse Vader eren.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier