De tederheid van God

John MacDuff uit: “The Night Watches” (1818-1895)

Hij zal als een herder zijn kudde hoeden. Hij zal de lammetjes in zijn armen nemen en ze dragen. De schapen die jongen hebben, zal Hij rustig leiden.
Jesaja 40:11

Hoe troostrijk, om in het uur van verdriet of rouw een tedere, aardse vriend te hebben die zijn arm om je heen slaat en naast je staat. Maar, mijn lezer, de woorden van de profeet Jesaja vertellen je over Iemand die dichterbij is, dierbaarder en tederder dan welke aardse vriend dan ook. Hij is de Vriend die nooit faalt, een tedere God!

Ik vraag je: Waakt een herder teder over zijn kudde? Jezus doet het. “De Heer is mijn Herder.” Is een vader bezorgd over zijn kinderen? Onze Vader is bezorgd. “Ik zal u tot een Vader zijn.” Overtreft de liefde van een moeder alle andere aardse vormen van genegenheid? Zo is de liefde van God. “Net zoals een moeder haar kind troost, zo zal Ik jullie troosten.”

De pupil is wellicht het meest gevoelige deel van een van de mooiste lichamelijke organen die wij hebben. Maar God waakt over Zijn volk als Zijn oogappel: Bewaar mij als het zwart des oogappels, verberg mij onder de schaduw Uwer vleugelen. In de Basisbijbel staat: “Bewaar mij als het kostbaarste wat U bezit.”

“Een geknakte rietstengel breekt Hij niet af.” Wanneer de Herder en Beschermer een verloren schaap vindt, dat door zijn eigen opstandigheid was afgedwaald en struikelend ronddoolt op de donkere bergen, hoe teder behandelt Hij het schaap dan. Er is geen blik van toorn, geen woord van berisping. In stille liefde legt Hij hem verheugd op Zijn schouders!”

Lezer, vertrouw toch op Hem. Treur je wellicht over de zwakheid van je geloof, de kilte van je liefde, je geestelijke onmacht? Vrees toch niet.

Hij kent je toestand. Hij zal je altijd met tederheid behandelen. Zij die niet kunnen lopen en de verslagenen van hart zal Hij op een veilig pad leiden. Kom je oog in oog te staan met “de leeuw” of “de beer”, dan kun je vertrouwen op de ware David, de tederste herder!

Lijd je onder uiterlijke beproeving? Vertrouw op de tederheid van Gods handelen. Het ‘snoeimes’ wordt door Hem nooit onnodig gebruikt. De ‘oven’ zal nooit feller branden dan absoluut noodzakelijk is.

En wat, gelovige, is het geheim van al deze tederheid? “Er zit een Mens op de troon!”

Jezus, de God-Mens, de Bemiddelaar, gecombineerd met de macht van God en de tederheid van de volmaakte menselijkheid.

Is jouw hart verpletterd door een intens verdriet? Zo was het Zijne!

Zijn jouw ogen verduisterd door tranen? Zo waren de Zijne!

Anderen zijn misschien niet in staat om de diepten van jouw beproeving te doorzien of erbij te helpen, maar Jezus kan het. Sterker nog, Hij zal het doen als je naar Hem toegaat.

Met zo’n tedere God… die voor mij zorgt, die in mijn noden voorziet, die overdag op mijn stappen let en die ’s nachts bij mij waakt, waar zouden wij dan voor vrezen? Kom toch tot Hem, dan geeft Hij je innerlijke rust.

Psalm 23:1,
2 Corinthi
ërs 6:18,
Jesaja 66:13:
Psalm 17:8,
Mattheüs 12:20

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier