De schoenmaker en de dominee

De beste mensen in deze wereld zijn nederig en eenvoudig en werken vaak op de achtergrond zonder roem of bekendheid. Zij hebben wellicht geen opzienbarende talenten, kwaliteiten of gaven, maar als we hen konden zien zoals God hen ziet en hoe ze werkelijk zijn, zouden we Gods handwerk ontdekken. Mensen die vol van God zijn omdat Christus in hen leeft.

In een klein boekje dat jaren geleden verscheen, stond het verhaal van een jonge dominee die op bezoek was bij een van zijn gemeenteleden, een oude schoenmaker. Hij praatte met de oude man over het geloof, en wilde de man aanmoedigen dat God veel om hem gaf, ook al was hij maar een eenvoudige schoenmaker met een nederig beroep. Toen de schoenmaker dat hoorde keek hij verbaasd op en schudde zijn hoofd.
“Wat u daar zegt, klopt niet, dominee,” zei hij zacht. “Noem mijn beroep niet nederig; het is niet nederiger dan het uwe. Eens, wanneer ik voor God kom te staan bij het oordeel, zal Hij vragen naar mijn werk. Hij zal ongetwijfeld willen weten of ik hier beneden wel goede schoenen heb gemaakt.

Wellicht wil Hij een voorbeeld van mijn werk zien. Hij zal u vragen wat voor preken u hebt gegeven en hoe goed en oprecht die waren. Wellicht zal Hij ook een van uw preken willen horen en dan, als het misschien blijkt dat mijn schoenen beter waren dan uw preken, zal Hij meer ingenomen zijn met mijn werk dan met het uwe.”

De oude schoenmaker was zeker niet beledigd door de woorden van de dominee; hij was er alleen van overtuigd dat ieder werk, hoe klein ook, eerbaar is als het wordt gedaan vanuit het hart. Iedere roeping in dit leven is kostbaar. En wat mij betreft had die oude schoenmaker gelijk. Geen beroep is op zichzelf minder dan het andere – het eenvoudigste soort werk is stralend als het voor God wordt gedaan. Wij zullen allemaal worden beoordeeld naar de wijze waarop wij hier ons werk en onze plichten hebben gedaan. Wat wij voor Christus doen is heerlijk, hoe eenvoudig andere mensen het soms ook mogen vinden.

Sta daar eens bij stil als je ontmoedigd bent over wat je doet in dit leven. Geef de ontmoediging geen kans. Zet de depressie buiten de deur en houd op met dat gepieker. Vraag God je ogen te openen, en je te laten zien wat je voor Hem betekent. Het kan niet anders of je zult zien dat ook jouw gewone leven straalt.

J.R. Miller

Reacties

  1. hoi, met die schoenmaker kan ik me heel goed inleven, maar het is mooi dat we naast onze partner en het werk, of je schoenmaker of schrijver bent God met al onze gebreken mogen Groot maken, Hij alleen is het waard. Ook als het je weleens tegenzit.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier