Een toevallige ontmoeting
Door Jan Noble
(vertaald uit Guidepost Magazine)
Mijn man Rick was ter adoptie aangeboden toen hij nog een baby was en ik heb me altijd afgevraagd of hij het niet belangrijk vond om te weten wie zijn ouders waren en of hij nog andere familie had.
“Onzin,” zei Rick dan. “Ze wilden me toen niet, dus waarom zou ik me er nu druk over gaan maken?”
Maar toen ik tranen in zijn ogen zag tijdens een film die we zagen over dit onderwerp, wist ik dat er toch een wond in zijn leven was die nog niet volledig genezen was en besloot ik zelf eens op onderzoek uit te gaan.
Veel om mee te werken had ik niet. Op zijn geboortebewijs stond de naam van zijn moeder, Ruth Hicks Casselman. Verder stond zijn geboortedatum er op, 16 oktober 1941 en zijn geboorteplaats, Waupaca in Wisconsin.
Ik wist dat het een hele klus zou worden, want het ging over een tijd lang voor het computertijdperk, maar ik begon met frisse moed aan mijn onderzoek.
Eerst belde ik het ziekenhuis op waar hij geboren was. Dat leverde niets op en ook online was niets te vinden. Het enige dat ik in mijn geval kon doen was een bezoek te brengen aan het Nationale Archiefkantoor in Washington. Daar zouden alle gegevens te vinden moeten zijn. Maar daar werd me tot mijn grote teleurstelling verteld dat als er al iets in het archief zou staan, dit pas na 72 jaar mocht worden vrijgegeven. 72 jaar later? Daar had toch niemand wat aan. Daar schoot ik dus ook niets mee op, want mijn man was nog lang geen 72.
Misschien kon ik toch nog iets vinden over zijn moeder, Ruth Casselman.
De eerste files waar ik inzage in mocht hebben kwamen uit 1920. Ik was net begonnen met het neuzen door de microfilms uit 1920 met betrekking tot Waupaca en Ruth Casselman toen ik een man in het gangpad tegen een oudere vrouw hoorde praten over Wisconsin. Interessant, want dat was een plaats waar ik ook informatie over moest hebben.
Terwijl ik door de map uit 1920 neusde zag ik tot mijn grote vreugde dat de naam van de moeder van mijn man inderdaad in het bestand stond. Misschien kon ik meer uitvinden over haar directe familie in de gegevens uit 1910. Maar die waren weg.
Daar was iemand mee bezig. Die man misschien met zijn vrouw? Die had tenslotte over Wisconsin gepraat. Ik stapte op hen af en keek over hun schouders naar het scherm waarop de microfilm stond geprojecteerd en bevroor. Ze keken naar een scherm waarop de naam “Ruth Hicks” stond geschreven.
“Als u klaar bent met deze map, wilt u die dan aan mij geven?” vroeg ik verlegen. “Ik zoek een naam die bijna hetzelfde is als de naam waar u naar kijkt.”
“Wie zoekt u dan?’ vroeg de man terwijl hij zich omdraaide. “Ruth Casselman,” antwoordde ik.
Er ging een schok door de dame bij het scherm. Ze keek me aan en zei: “Ruth Hicks Casselman was mijn moeder. Mijn familie werd uit elkaar gehaald toen ik nog heel klein was. Maar ik had een broertje dat ik al jaren lang probeer te vinden.”
“D-Dat is mijn man,” zei ik met trillende stem. De puzzel was nu compleet en die avond werd heel bijzonder. Shirley Casselman werd herenigd met haar broertje; mijn man Rick.