Zelfs de vijand werkt voor God

Martin Luther was er kort over. “Voor de duivel heb ik geen geduld,” zei hij. “Als de duivel bij mij aan de deur klopt en vraagt wie hier woont, vraag ik of Jezus de deur open wil doen. Dat doet Hij maar al te graag en dan antwoordt Hij eenvoudig: ‘Martin Luther heeft hier eens gewoond, maar die heeft zijn huis aan Mij overgedaan. Je zult het dus met Mij moeten doen. Wat kan Ik voor je betekenen?’ Maar als de duivel ziet Wie er voor hem staat, slaat de schrik hem om het hart en weet hij niet hoe snel hij zijn biezen moet pakken.”

***

Waarom toch een duivel? Wat hebben we daar nou aan? Het zou heel wat makkelijker zijn als we verlost zouden zijn van die negatieve invloeden. Als God oppermachtig is zou Hij daar toch zeker met een knip van Zijn vingers een einde aan kunnen maken? Ja, dat zou Hij inderdaad kunnen. Het duister gaat er als de wind vandoor als zelfs het kleinste lichtstraaltje maar binnenkomt en zo kan ook de duivel het licht van Gods liefde en waarheid niet uitstaan. Maar het is nog geen tijd om voor eens en voor altijd met die schurk af te rekenen. De tijd is er nog niet rijp voor. We leven op dit moment in het tijdperk van vrije, menselijke keuze en alhoewel Jezus in wezen al met Satan heeft afgerekend toen Hij stierf aan het kruis en de dood overwon, vervult zelfs een bedrieger als Satan een deel van Gods grote plan.

Het is goed om je te realiseren dat God in Zijn wijsheid zelfs Satan en zijn trawanten gewoon voor Zijn eigen karretje spant en dat die in een bepaald opzicht Gods wil vervullen. Satan? Gods wil vervullen? Hoe kan dat nou? Ik dacht dat hij de aartsvijand was? Dat klopt. Dat is hij ook. Gods vijand houdt er zijn eigen agenda op na en doet niets liever dan leugens verspreiden. Maar God gebruikt zelfs Satan om Zijn eigen kinderen dicht bij Hem en op het juiste pad te houden.

Soms lijkt het erop dat de volgelingen van de duivel het hier op aarde zo moeilijk niet hebben. Die kunnen doen wat ze willen. Zo ziet het er oppervlakkig gezien in ieder geval uit. Daar kun je elke dag in de krant over lezen.

Maar bij een Christen is dat een ander verhaal. Die krijgt van de vijand direct de wind van voren als hij ook maar iets onderneemt dat niet helemaal zuiver is en dat tegen Gods wil indruist. Staat er niet geschreven dat de duivel de ‘aanklager van de heiligen’ is? (Openbaring 2:10)

Jezus vergelijkt Zijn kinderen met schapen en zichzelf als de Herder. Een goede herder maakt gebruik van een goede herdershond en in een bepaald opzicht zou je de vijand kunnen vergelijken met zo’n herdershond.

De schapen moeten niets van dat grommende beest hebben en blijven maar het liefst zo ver mogelijk bij die hond vandaan. Maar soms is er zo’n schaapje bij dat denkt dat het gras op een andere heuvel er heel wat beter en sappiger uitziet. Zo’n beestje dwaalt opstandig weg van de kudde en net als hij denkt dat zijn plannetje is gelukt staat hij opeens oog in oog met de blikkerende tanden van de grommende herdershond. Die deinst er niet voor terug om dat opstandige beest eens goed in zijn poten te bijten. Dat schaap weet niet hoe snel hij weer moet terugrennen naar de veilige armen van de Herder. Natuurlijk kan het ook nog een graadje erger als wij doelbewust blijven afdwalen van de kudde en zelfs de herdershond weten te omzeilen. Dan schiet Satan met groot geschut en komen we wellicht in aanraking met een hongerige wolf die wel trek heeft in een malse schapenbout. Zelfs dan kan de goede Herder nog ingrijpen, maar zo ver kunnen we het beter niet laten komen.

Blijf liever dicht bij de Herder, want als je te ver bij Hem en de weg van de waarheid afdwaalt is de warme, beschermende liefde van de Goede Herder ook opeens veel verder

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier