Dijken tegen vrees

We moeten leren hoe we dijken van moed kunnen bouwen zodat we niet overweldigd worden door de vloedgolf van de angst.
Martin Luther King Jr.

Het verhaal gaat dat de dood eens op weg was naar een stad en een boer tegenkwam die hem vroeg wat hij van plan was.

“Het is mijn taak om vandaag 100 mensen mee te nemen,” antwoordde de dood.

“Maar dat is verschrikkelijk,” weende de boer.

“Het is zoals het is,” antwoordde de dood. “Dat is nu eenmaal wat ik moet doen.”

De boer dacht dat hij daar direct een stokje voor moest steken en rende voor de dood uit om iedereen in de stad te waarschuwen.

Maar die dag stierven er 1000 mensen en de boze boer, die de dood die avond weer tegenkwam, zei tegen hem: Je zou er maar 100 meenemen, maar er zijn vandaag wel 1000 mensen omgekomen.”

“Dat is mijn schuld niet,” antwoordde de dood. “Ik heb mij aan mijn opdracht gehouden en 100 mensen genomen. Die andere 900 zijn allemaal omgekomen door zorgen en angst. Daar had ik niets mee te maken.”

Geloof het of niet, maar je geest is het slagveld waar de heftigste oorlogen worden uitgevochten. Dat is de plaats waar zeker de helft van de dingen waar je bang voor bent tot in de kleinste details voor je opdoemen, maar uiteindelijk gebeuren ze nooit. Het is het gebied waar je verwachtingen veel hoger gespannen zijn dan eigenlijk reëel is en waar je keer op keer het slachtoffer wordt van je eigen gedachtegang. Als je toestaat dat deze zelfvernietigende gedachten door je denkwereld marcheren laten ze ongetwijfeld hun vuile sporen na en zullen ze er uiteindelijk in slagen je te beroven van je rust, je vreugde, je productiviteit en een gezonde levenshouding.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier