Zaadjes vol hoop en leven

Het leven zit niet in de zaaier, maar in het zaad. Als een ongelovig mens het Woord van God probeert te vernietigen blaast hij alleen zijn eigen schutsmuur op. Jezus vergelijkt het Woord van God met kostbaar zaad dat door de wind van de Geest naar de verste uithoeken van deze aarde wordt geblazen.

Een boek of een traktaatje, een Bijbelstudie; het gedrukte Woord schrikt nooit ergens voor terug, is nooit laf of bang en komt nooit in de verleiding om een compromis met de zonde te sluiten. Het gedrukte Woord wordt nooit moe of ontmoedigd; het reist goedkoop en heeft geen luxe vergaderzalen nodig.

Het werkt terwijl wij zelf slapen, verliest nooit het goede humeur, en is ook na onze dood nog even krachtig, De gedrukte pagina is een bezoeker die een huis geruisloos binnenkomt en daar dan blijft. Hij treft de mensen daar altijd in de juiste stemming, want hij spreekt zijn boodschap alleen als men bereid is te luisteren. Hij blijft altijd bij wat hij zegt, spreekt nooit tegen, en zijn kracht blijft altijd aanwezig.

Geloof je het niet? De geschiedenis staat vol voorbeelden. Martin Luther bijvoorbeeld schreef een pamflet over Galaten dat in een heel ander land bij John Bunyan terechtkwam die er zo door geraakt werd dat hij zich tot Jezus bekeerde. Dat resulteerde in miljoenen exemplaren van ‘de Christenreis’ (Pilgrim’s Progress), geschreven tijdens zijn gevangenschap.

Nog een voorbeeld. Een eenvoudig traktaatje over Gods liefde kwam in handen van een jonge Fransman, gewond in een veldslag. Terwijl hij hulpeloos op een brancard in een ziekenhuisgang lag, overhandigde iemand hem een papieren boodschap. Hij was diep ontroerd en vond er zijn geloof door. Het standbeeld van die man is nog steeds te zien bij een kerk in Parijs, waar hij staat afgebeeld met een bijbel in de hand. Hij werd admiraal de Coligny, de leider van de reformatie in Frankrijk.

Maar het traktaatje was nog niet klaar, want het werd ook gelezen door de verpleegster van de Coligny, een Zuster van Barmhartigheid, die het doorspeelde naar Charlotte de Bourbon, in die tijd de Abdis in een klooster. Ook zij werd er enorm door geraakt en vluchtte uiteindelijk weg uit Frankrijk naar de Palts, waar ze een jonge Hollander ontmoette en met hem trouwde. De invloed die zij op die man en door hem op heel Europa had, was enorm. Die man was Willem van Oranje, die de strijder werd van de vrijheid en het protestantisme in de Nederlanden.

De kracht van het gedrukte Woord is ongekend. Het is onsterfelijk. Je kunt één Bijbel vernietigen, één traktaatje in de prullenbak gooien, maar in een handomdraai kunnen er miljoenen soortgelijke zaadjes worden gedrukt, zaadjes vol leven, hoop en kracht. De zachte rimpeling begint op het water  met één zaadje gevuld met het Woord van God en zal zich door de geschiedenis heen uitbreiden totdat het pas tot rust komt bij de Grote Witte Troon van God.

Naar een artikel van M.P Panton
Download PDF

Laat een bericht achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier