Over stofgoud en groei

Door Charlotte Yonge

Er was een tijd dat kleine kinderen en arme mensen in Zuid-Frankrijk zich tijdens de zomer bezig hielden met het zoeken naar “paillettes d’or” in de beddingen van opgedroogde riviertjes. In gewoon Nederlands betekent dat stofgoud. Dat waren kleine gouddeeltjes die schitterden in de zon en door het water waren meegevoerd. Dit stofgoud werd zo goed als het ging verzameld en werd dan verkocht zodat er eten gekocht kon worden. Daar kunnen we iets van leren.

Ook vandaag zijn onze velden bezaaid met Gods stofgoud. Overal kunnen we Gods lessen voor onze levens tegenkomen, door God voor ons gezaaid. Het is een rijkdom die overal verborgen ligt en die onze levens kan inspireren als we er naarstig naar op zoek gaan door naar de wereld te kijken met de ogen van geloof.

Wie heeft niet ooit in zijn leven zulke zachte maar tegelijkertijd krachtige lessen ervaren, die het hart in vervoering brengen en zomaar opeens een wereld van vrede, vreugde en toewijding voor ons open leggen?

 

Misschien maar een enkel woord uit een boek, een zin opgevangen in een gesprek, of een kleine gebeurtenis die voor ons een dubbele betekenis had, en ons diep raakte met een verfrissende en inspirerende kracht. Wellicht was het de glimlach op het gezicht van een geliefde van wie we wisten dat hij verdrietig was, maar die ons iets vertelde over de diepe vreugde van overgave, of die open blik van een onschuldig kind dat ons de ware schoonheid van openhartigheid en eenvoud toonde.

Stofgoud… het ligt overal, maar zijn we er wel echt naar op zoek? Soms glinstert het stofgoud slechts voor een kort moment en als we niet bewust in het leven staan maar toestaan dat onze harten zich vullen met vals licht, het licht dat geen echt licht in zich heeft, missen we veel. Wat een gids en troost zouden die kleine dingen voor ons zijn geweest als we beter hadden opgelet en die onverwachte schoonheid in ons hart hadden gegraveerd.

Het verzamelen van Gods stofgoud is de eenvoudige opdracht die God aan ons geeft. Zijn juwelen liggen overal verborgen; in de natuur, in een gesprek met de buurvrouw, in een boek… Letterlijk overal.

Laat geen dag voorbij gaan zonder iets aan je verzameling toe te voegen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier