Wat is het wachtwoord?

Ja er is een wachtwoord. Geloof… of vertrouwen. Dat werkt ook. Het opent de deur waardoor angst verdwijnt en het is goed om dat te weten, want zowel het geloof als de angst zeilen onze haven binnen. Toch mag alleen het geloof het anker uitgooien. En daar gaat de Oppepper deze week over.

***

De evangelist Charles Spurgeon gebruikte eens de volgende illustratie:

Stel je eens voor dat er een groot gebouw in brand staat waar een klein meisje vastzit op de derde verdieping. Beneden op de grond staat een sterke, gespierde man die het angstige kind probeert over te halen om in zijn armen te springen.

“Spring maar meissie…Vooruit…Ik zal je niet laten vallen!”

Zo, zegt Spurgeon, is het een deel van het geloof om te weten dat er buiten iemand staat die ons kan opvangen. Het is ook geloof om te weten dat die man sterk is, maar de essentie van het geloof ligt er in dat we het raam uit durven springen met het volledige vertrouwen dat de armen van die man daar buiten ons zullen opvangen.

***

Soms worden we in ons geloof tot het uiterste gedreven. Er lijkt geen oplossing te zijn en de nacht lijkt zo zwart en donker. Je zou haast gaan denken dat God het nu wel al te bont maakt. Hoe kan God dat toestaan? Waarom al die problemen?

 

Maar vergis je niet, Gods aartsvijand staat klaar met zijn grote, grimmige megafoon en hij doet niets liever dan zijn hopeloze boodschap van twijfel en ontmoediging de wereld in te schreeuwen. “Je kunt God maar beter voor het gerecht slepen. Hij geeft niet om je. Sterker nog, Hij bestaat niet eens!”

Zo werd ook Job belaagd door zijn vrouw die hem spottend uitlachte toen zijn geloof onder vuur kwam te staan. Maar net als Job, moeten wij God vertrouwen en ons aan Zijn beloften vasthouden, ook al zien we het licht even niet. Ondanks zijn verlies en ondanks zijn ellende wist Job diep van binnen dat God nog altijd de baas was en bleef hij God vertrouwen. (Job 13:15)

En het bleek de moeite waard te zijn. Job overwon zijn tegenslag en God beantwoordde zijn wanhopige gebeden. Zijn geloof loodste hem uiteindelijk door de storm.

Dat zijn de momenten waarop je geloof wordt uitgediept. Dit zijn de plaatsen waar je door God wordt omgevormd en je geloof gelouterd en echt wordt. Nu is het niet langer het geloof van je gemeente, je opvoeding of je achtergrond.

Nu wordt het jouw geloof en durf je te zeggen: “Here, U bent mijn God!”

Geloof dat volhoudt in het duister brengt de grootste zegeningen en de grootste overwinning. God heeft een groot welbehagen in de mens die niet bij het eerste het beste probleem naar de veiligheid van de wereld rent, maar die zijn heil zoekt in Zijn beloften en Zijn aanwezigheid. Zoals wij een sportman vurig aanmoedigen in zijn wedloop en opgetogen zijn als de gouden medaille veroverd wordt, zo is ook God in de wolken als wij de wedloop winnen en wij Hem toestaan om ons geloof te vormen en kneden.

Hou vol, want de overwinning ligt op een steenworp afstand.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier