Wat is goed en wat is verkeerd?

Wat de een denkt dat goed is, vindt de ander kwaad en andersom. Hoe kun je daar nu een touw aan vastknopen? Daar gaat de Oppepper deze week over

***

“Er is helemaal geen God,” sprak de ongelovige man met een alleswetende toon in zijn stem, terwijl hij statig met een lepeltje in zijn koffie roerde. “Er klopt niets van die sprookjes in de Bijbel.”

Hij was op de koffie gevraagd bij de buren die niet goed wisten wat ze daar nu op moesten antwoorden. Hun zoontje liet het er niet zomaar bij zitten: “Wel waar. God bestaat wel!”

De ongelovige man glimlachte meewarig en sprak toen vaderlijk: “Ik geef je een sinaasappel als je mij kunt tonen waar God is!”

“En ik geef jou twee sinaasappelen als je mij kunt tonen waar Hij niet is!”

***

Soms wordt er wel gezegd dat het iets heel persoonlijks is en dat het dus voor iedereen weer anders is. God vindt dat echter helemaal niet. Zo staat er bijvoorbeeld in Jesaja 5:20: “Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voorstellen als licht, en licht als duisternis; die bitter voorstellen als zoet en zoet als bitter.” De maatstaf die God hanteert is niet altijd de maatstaf die de wereld gebruikt en zo wordt God er dan ook regelmatig van beschuldigd dat Hij onrechtvaardig is. “Hoe kan een God van liefde nu in vredesnaam zoveel ellende in de wereld toestaan en de mensen zoveel leed aandoen?”

Misschien kunnen we die vraag beter anders stellen: “Hoe kunnen wij mensen er toch zo’n puinhoop van maken en zo liefdeloos omspringen met de God van liefde en Zijn Zoon Jezus die naar de aarde kwam en leefde en stierf voor ons welzijn?”

Maar Satan heeft de wereld verblind en misleid. En zo komt het dat Gods idee van rechtvaardigheid in het geheel niet overeenstemt met het idee dat de wereld er op nahoudt. In feite staan de twee ideeën zelfs lijnrecht tegenover elkaar.

De wereld denkt alles goed te weten en heeft haar zaakjes schijnbaar prima voor elkaar.

Vandaag misschien wel, maar hoe is dat morgen? Het is goed mogelijk dat wij na dit leven van de ene verbazing in de andere zullen vallen als wij de poort zijn doorgegaan, de aarde hebben verlaten en ons kamp in de geestenwereld hebben opgeslagen.

Dan worden we geconfronteerd met Gods kijk op de dingen en Gods maatstaven en zal blijken dat die nogal verschillen met die van de zelfzuchtige wereld die we dan zojuist verlaten hebben. Wat God slecht noemt wordt hier op aarde vaak geroemd en wat de wereld slecht noemt wordt door God vaak geprezen.

In de hemelse gewesten wordt gestreden voor het welzijn van de mens terwijl de prins van het duister, Satan zelf, niets liever doet dan schermen met beschuldigende verwensingen dat God er niets van bakt, niet om de mensheid geeft en dat er niets klopt van Zijn ouderwetse, moraliserende denkbeelden. Zo probeert hij ons er van te overtuigen dat wij het geloof in God beter links kunnen laten liggen en we van het zinkende schip moeten springen.

Wat gisteren voor waar werd aangenomen is vandaag alweer achterhaald, dus welke maatstaf gebruik jij? Gods Woord is nog altijd hetzelfde en Zijn beloften staan rotsvast in de branding van de problemen van deze veranderlijke wereld. Als je de wereld en alles wat er gebeurt door de lens van God ziet krijg je hele andere antwoorden en ziet alles er opeens heel anders uit. Dan volg je de ware maatstaf waaraan je alles kunt toetsen, die je uiteindelijk zal leiden tot de eeuwige vrede; die je wijsheid geeft die ver boven de oppervlakkige kennis van deze wereld uitstijgt.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier