Geen groot geloof nodig

…slechts geloof in een grote God

Ik betrap mezelf er weleens op dat ik er over klaag hoe duur het leven wel is. Al die zuur verdiende centjes gaan meteen de deur weer uit en wat blijft er eigenlijk nog over? De Bijbel leert ons echter dat wij onze schatten beter in de hemel kunnen vergaren dan hier op aarde. Dus gaat deze Oppepper over geld.

***

“Mijn kinderen kosten me zo veel,” mopperde de man in de supermarkt. “Het is gewoon niet normaal meer. Ik hou zo geen cent meer over!”

“Mijn zoon kost me niets!” antwoordde een wat oudere man met grijs haar.

“Kost uw zoon u niets? Hoe doet u dat dan?” vroeg de ander.

“Mijn zoon is vorig jaar bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Ik zou niets liever willen dan hem verwennen en dingen voor hem kopen, maar dat kan niet meer.”

***

Soms wordt het me weleens teveel als al mijn kinderen weer naar me toekomen met hun schijnbaar nooit aflatende noden. Geld voor muzieklessen, een bijdrage voor het komende schoolkamp, nieuwe schoenen, de sportvereniging en ga maar door. Het houdt eigenlijk niet op. Ik zou ze weleens duidelijk willen maken dat ik niet gemaakt ben van bankbiljetten en zilveren munten. De verleiding is dan ook groot om te zeggen: “Kinderen, de geldkraan gaat dicht. Doe maar zonder!”

En toch klopt het niet. Van binnen knaagt er dan iets en zegt een stemmetje dat ik vertrouwen moet hebben. Ik heb eigenlijk nog nergens in de Bijbel gelezen dat God zegt: “Kinderen, de portemonnee gaat even dicht. Ik heb jullie al zoveel gegeven en nu is het wel genoeg. Ik moet tenslotte aan Mijn oude dag denken!”

Gelukkig maar dat God er niet zo over denkt en Hij altijd klaar staat om ons meer te geven dan wij zelfs maar kunnen ontvangen. Natuurlijk wil God dat wij verstandig met onze bezittingen omspringen, maar bovenal wil Hij dat wij leven met vertrouwen. “Maar de rechtvaardige zal door zijn geloof leven.” (Habakuk 2:4)

God zorgt voor ons, wat er ook gebeurt en waar we ook mee geconfronteerd worden. Daarom kunnen wij in vol vertrouwen geven en leven en hoeven we ons niet te laten leiden door onze menselijke beperkingen en tekortkomingen.

En vergis je niet, dat geldt ook zeker op het gebied van onze gebeden. Misschien is het wel een van onze grootste euvels dat wij God niet durven vragen om grote dingen.

“Nee, zoiets moeilijks kunnen we God echt niet vragen! Voor mij zal Hij dat vast niet doen!” Maar dat is geen geloof. Dwight L. Moody zei eens: “Wij hebben geen ‘groot’ geloof in God nodig, maar geloof in een ‘grote’ God!” En daar is alles mee gezegd.

Heer, vergeef ons alstublieft ons ongeloof. Helpt U ons om te leren dat wij vrijmoedig met U in het leven mogen staan en dat U altijd voor ons zorgt, ons leidt en beschermt. U zoekt ons geluk en daar is alles in dit leven op afgestemd.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier