Wat heeft Jezus voor ons gedaan?

Wat heeft Jezus voor ons gedaan?

Hoe lichtvaardig spreken we soms over Jezus en denken we nauwelijks na over wat Zijn offer werkelijk betekende. “Christus stierf voor mij.” Natuurlijk stierf Hij voor mij. Dat deed Hij toch voor iedereen? Maar door zo oppervlakkig met Hem om te gaan missen we de essentie en missen we de ware kracht van het evangelie.

Er was een arme, onwetende man die als kind iets over de liefde van Jezus had gehoord, maar als volwassen man zonder God in de wereld had geleefd. Het enige waar hij om gaf was zijn hond. Verder kon niets of niemand hem wat schelen. Maar de man was arm en op een gegeven moment kon hij de belasting niet meer betalen en kreeg hij te horen dat hij moest betalen of anders de hond moest wegdoen. Maar betalen kon hij niet, want hij bezat niets. De enige oplossing was dat hij zijn hond zou opgeven. Hij probeerde de hond nog weg te geven, maar hij kende niemand en geen mens wilde het beest. Ten einde raad besloot hij toen maar om zijn trouwe metgezel te verdrinken.

Bij de waterkant aangekomen greep de man de hond en ondanks de smekende blikken van het dier wierp hij het beest in de rivier en hield hem daar onder water. Maar zo makkelijk was dat niet en plotseling bracht hij zichzelf uit balans en viel hij voorover in het diepe water. Daar, terwijl hij hulpeloos wegzonk, want zwemmen kon hij niet, greep iets hem vast en werd hij naar de oever gesleurd.

Wat was er gebeurd?

Zijn hond met die droevige, liefdevolle ogen had zijn leven gered ondanks zijn verschrikkelijke daad. Toen herinnerde die man zich de woorden van zijn moeder die hem over God en Zijn liefde had verteld en viel het kwartje eindelijk op zijn plaats. Die ruwe, ongelovige man kwam daar aan de waterkant tot inkeer en bekeerde zich, waarna hij iedereen het verhaal van zijn redding vertelde en hoe de toewijding van de hond hem had getoond hoe diep de liefde van Jezus wel is.

Jezus die voor ons stierf terwijl wij zondaars waren en zelfs klaar stond om Zijn moordenaars te vergeven en redding te brengen. En daar houdt het niet op, want Hij leidt, helpt en beschermt al Zijn kinderen nog steeds en leeft om voor ons te bemiddelen en schenkt ons keer op keer vergeving.

En wij? Wat geven wij aan Hem die alles aan ons geeft? Geven wij Hem net als de drie wijzen die de ster van Bethlehem volgden liefde, puur als goud, aanbidding, geurig als wierook, en zelfopoffering, bitter als mirre? Of staan wij tussen de kortzichtige menigte en schreeuwen wij luidkeels mee dat Jezus gekruisigd moet worden?

Elke keer als we bewust de verkeerde keuze maken is het alsof wij Jezus opnieuw kruisigen. Rembrandt schilderde zijn eigen portret tussen de gezichten van hen die de Verlosser van het kruis haalden.

Naar een artikel van H.J.W. Buxton
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier