Ware vriendschap

Een atheïst stond op een sinaasappelkistje in het park en raasde aan één stuk door. “Wie gelooft er vandaag de dag nog in God? Achterhaalde sprookjes! Fabeltjes voor nauwelijks ontwikkelde mensen die zelf niet durven te denken.” Er stond een grote groep omstanders. De mensen luisterden aandachtig maar niemand zei iets. “Ik wist het wel,” brulde de atheïst weer naar de omstanders. “Ik denk dat er onder jullie ook niemand in God gelooft. Jezus heeft hier geen enkele vriend!” Het bleef doodstil. Niemand zei er wat. Totdat er opeens een klein meisje met haar jonge stemmetje zo luid als ze kon begon te zingen:

“Welk een vriend is onze Jezus,
Die in onze plaats wil staan!
Welk een voorrecht, dat ik door Hem
altijd vrij tot God mag gaan.”

Opeens begonnen er een heleboel mensen mee te zingen en veranderde de grimmige, ongelovige atmosfeer. Het licht was doorgekomen. Dit gevecht was gewonnen.

***

We zingen graag dat prachtige lied: ‘Welk een vriend is Jezus’. Hoe waar is dat lied. Er is nergens op aarde een vriend te vinden zoals Jezus. Hij heeft elke vriendschapstest doorstaan toen Hij Zijn leven voor ons gaf. Maar laten wij deze waarheid eens omdraaien. Heeft Jezus ook aan ons een vriend? Een vriend die door dik en dun naast Hem staat en zich afvraagt hoe Jezus zich voelt en wat Hij denkt? Hoe weten we eigenlijk of wij waarlijk een vriend van Jezus zijn?

Misschien heeft iemand een geweldige inzet. Of heeft hij grote wijsheid en een diep inzicht dat te benijden is. Of misschien een geloof dat bergen verzet… En toch is het mogelijk dat zo’n persoon geen vriend van Jezus is.

Jezus gaf aan waar het om gaat toen Hij zei: “Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden.” Dan gaat Hij verder en zegt: “U bent Mijn vrienden als u doet wat Ik u gebied.” (Johannes 15:13-14)

Een ware vriend staat naast je en doet er alles aan om die vriendschap te sterken. Zelfs tot op het punt dat hij zijn leven voor de ander wil neerleggen. Dat is nogal wat. Dat is wel heel extreem. Misschien wel, maar niemand zal kunnen ontkennen dat dit in wezen toch de uiteindelijke test van een ware vriendschap is.

Vriendschap werkt altijd naar twee kanten. Het is een wisselwerking tussen geven en nemen. Zo staat Jezus voor ons klaar en is Hij er op gebrand om ons te helpen, te leiden en in onze noden te voorzien, maar de relatie wordt pas echt en begint pas echt vrucht te dragen als wij op onze beurt ook voor Hem klaarstaan. Heeft Jezus dan noden waarin wij kunnen voorzien? In zeker opzicht wel. In Jesaja 53 staat dat Jezus een man van zorgen was, vertrouwd met het bitterst verdriet. Emoties zijn Jezus niet vreemd en een van Zijn gevoelens is een diep verlangen naar onze liefde. Onze onverdeelde genegenheid en oprechte toewijding. Hij noemt ons zelfs Zijn bruid en dan heb je het over een wel hele intieme liefdesrelatie. Dat is de relatie waar het om gaat.

In zo’n relatie gebeuren er wonderen. Gebeden worden beantwoord, overwinningen worden gevierd en het Koninkrijk groeit. Hoe wonderschoon zal het zijn als wij voor Jezus komen te staan en Hij ons omhelst en zegt: “Goed gedaan… ga in, in de vreugde van uw heer.” –Mattheüs 25:23

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier