Waar het om gaat

Ik had een geweldige droom. Het kon niet anders of ik was op bezoek bij de koning. Alles blonk en schitterde. Kristallen kelken werden gevuld met de beste wijnen en toen de maaltijd werd geserveerd liep het water me in de mond. Wat waren dat voor gerechten? Opeens verschenen er malse lappen vlees op mijn grote ronde eetbord en keek ik met grote ogen naar gebloemde porseleinen schalen met dampende groenten waar ik naar hartelust uit mocht opscheppen. Wat een feest en wat was ik gelukkig terwijl ik mijn buik opvulde.

En toen ging de wekker.

Ik gromde en sloeg op de knop. Het was pas zes uur en mijn maag knorde. Ik liep met mijn slaperige hoofd naar de keuken. Nee, daar stond geen vorstelijk maal op me te wachten. Gelukkig had ik nog een pakje havermout…

Het voedsel in onze dromen is net echt. In onze dromen zien we het verschil niet. Alles voelt en proeft precies zoals in het ware leven. Alleen vult het onze buik niet. Het eten in onze dromen is misschien nog wel beter dan het maal dat wij op onze verjaardag krijgen voorgeschoteld, maar toch doet het niets voor onze gezondheid en kracht. En daar kunnen wij lering uit trekken.

Vergelijk het eens met de manier waarop wij onze menselijke honger naar liefde en geluk proberen te stillen. Zijn we niet op zoek naar schoonheid en vervulling?

Daar is ieder mens elke dag opnieuw mee bezig. Alleen zijn er maar bepaalde dingen die het hart ook waarachtig vullen en heel wat dingen die wel lijken op het ware geluk, maar er in wezen niets mee te maken hebben. Daarom spoort de bijbel ons aan om schatten te verzamelen in de hemel en niet op aarde, waar dieven, roest en ongedierte klaar staan om ze weer van ons af te nemen.

Onze lichamen hebben de aardse dingen nodig, maar onze innerlijke mens heeft daar niet genoeg aan. Als wij de verkeerde dingen najagen, net als bij de droom over het lekkere eten, gaat de wekker aan het eind van ons leven af en worden we wakker in de wetenschap dat we helemaal niets gegeten of verzameld hebben dat echt van waarde is.

Het is een tragedie van dit leven dat een heleboel mensen niet weten waarom ze leven en waar het om gaat.

Leven zonder reden mag eigenlijk geen leven genoemd worden. Dat is slechts een bestaan. God geeft ons leven zin. Jezus kwam op aarde om ons te vertellen dat wij geen toevallige samenloop van omstandigheden zijn, maar dat wij geschapen zijn voor liefde en geluk. Geschapen in het beeld van onze Vader en dat er een plan is voor ons leven.

Als dingen geen zin hebben is het ook de moeite niet waard om je er mee bezig te houden. Daarom is liefde zo belangrijk, want liefde geeft de boodschap dat je iemand bent. Dat je leven zin heeft en dat het fijn is dat je er bent.

Sigmund Freud schreef dat de belangrijkste drijfveer van de mens het plezier was. “Welnee,” zei zijn tijdgenoot Adler. “Dat is macht.” Maar de psycholoog Viktor Frankl die zelf de holocaust overleefd had, had het bij het rechte eind toen hij zei: “Nee, de belangrijkste drijfveer voor de mens is de zin en reden van het bestaan.”

Als wij dus het verkeerde volgen, en ons geloof in dingen stellen die ons niet echt voldoening geven en slechts doorleven zonder te weten waar de trein eigenlijk naar toe gaat worden we uiteindelijk met een schok wakker op het verkeerde station en staan we hongerig en leeg voor de troon van God. Jezus zei: “Ik ben gekomen om mijn schapen leven in overvloed te geven.” En dat is meer dan de moeite waard.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier