Volhardend en standvastig

De bekende muzikant Rubenstein zei eens: “Als ik een dag niet oefen, dan voel ik dat direct. Maar als ik twee dagen niet oefen dan horen mijn vrienden dat er iets niet in orde is en als ik drie dagen niet oefen, dan hoort het publiek het.” En hij had gelijk.

Het is eigenlijk het oude verhaal van ‘oefening baart kunst’ en dat geldt ook voor het geloof.

Het geloof is in zeker opzicht als een spier. Zoals een spier getraind moet worden om goed werk te kunnen verrichten, moeten ook de spieren van ons geloof getraind worden.

Ofschoon sommige mensen dat wel denken, is geloof niet zomaar iets dat je opeens in de schoot geworpen krijgt. Geloof moet groeien. Jezus zelf had het over het zaadje van het geloof, dat als het kleinste van alle zaadjes begint, maar dan uitgroeit tot een machtige boom als het in de juiste aarde is geplant.

En hoe groeit het geloof? De Bijbel geeft daar zelf het antwoord op: “Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus.” (Romeinen 10:17) Alleen door te luisteren naar wat Jezus zei en erover na te denken begint het geloof te groeien.

God kan gebeden zomaar opeens beantwoorden, maar een stevig geloof dat vaststaat als een boom en de stormen van het leven aankan, moet groeien en komt ons niet zomaar opeens aanwaaien. Dat gebeurt door dag voor dag bezig te zijn met God waardoor we die persoonlijke relatie met Hem opbouwen.

Een sportman die ophoudt met trainen zal al spoedig geen prijzen meer winnen. Een dokter die zijn chirurgische bekwaamheden niet bijhoudt en geen vakliteratuur meer leest zal al snel zijn baan verliezen. En ofschoon wij Gods liefde nooit zullen verliezen en onze hemelse bestemming vaststaat, kan ons geloof wel degelijk als een nachtkaars uitgaan als wij het niet zorgvuldig bewaken en beschermen.

“Wie schuilt bij de Allerhoogste God kan rustig slapen, want de Almachtige werpt Zijn schaduw over hem.” Gods schaduw is een schaduw van vrede, vertrouwen en geloof. Als we daar van wegdwalen beginnen de zorgen en onzekerheden van deze wereld zich direct kenbaar te maken. Het is verstandig als we ons dagelijks bezighouden met God en te oefenen zoals Rubenstein zei. David Livingstone had daar ook iets over te zeggen. Die zei het als volgt: “Ik ben vastbesloten om door te vechten en ik weiger op te houden, totdat ik de eindstreep haal en mijn doel bereik.” Hij weigerde zich te laten afleiden en bleef tot het einde toe aan zijn droom bouwen.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier