Als eigen kracht tekortschiet

En Iemand worstelde met hem tot het dag begon te worden. (Genesis 32:24).

Men zegt doorgaans dat Jakob met God worstelde, maar eigenlijk worstelde God meer met Jakob. De Engel van het Verbond, God in menselijke gedaante, was gekomen om het oude, zondige leven van Jakob omlaag te drukken en onder Zijn heerschappij te brengen. Voordat de morgen aanbrak had God gezegevierd en viel Jakob neer met een ontwrichte dij. Maar terwijl hij viel, viel hij in de armen van God en daar klampte hij zich vast en worstelde hij door totdat de zegen kwam. Toen werd het nieuwe leven in hem geboren en hij rees op, weg van het aardse, zondige leven naar het hemelse. Het menselijke inzicht werd een goddelijk inzicht, het natuurlijke veranderde in het bovennatuurlijke.

Toen hij die morgen weer op weg ging was hij niet langer de sterke Jakob, de kapitein van zijn eigen leven, maar was hij veranderd in een zwakke en gebroken man. Nu was hij een man met God en de hemelse stem verkondigde: “Uw naam zal niet meer Jakob zijn, maar vanaf nu heet u IsraĆ«l; want als een vorst hebt gij macht bij God en bij de mensen, en u hebt overwonnen.”

Dit is altijd het beeld van een door God getransformeerd leven. Er komt ergens in ons leven altijd een crisis uur. Een moment waarop God ons roept tot het hoogste en het beste, een moment wanneer al onze hulpmiddelen tekortschieten en het erop lijkt dat we onze ondergang tegemoet gaan. Het moment waarop we de oneindige hulp van God absoluut nodig hebben en toch, voordat we die hulp kunnen krijgen, iets moeten loslaten. Wat is dat? Onszelf. Onze eigen wil.

We moeten ons volledig overgeven; we moeten stoppen met het leunen op onze eigen wijsheid. Onze eigen kracht en gerechtigheid moeten gekruisigd worden met Christus. En geloof me maar, God weet heel goed hoe Hij ons naar deze crisis moet leiden en hoe Hij ons er doorheen moet leiden.

Is dat het verhaal van jouw geloof? Leidt Hij jou op deze manier? Wellicht word je vandaag zwaar beproefd en lijkt het alsof je geen stap meer kunt zetten. Dat kun je ook niet. Je kunt deze plaats niet doorkruisen zonder Zijn hulp en tegelijkertijd vrees je dat je niet genoeg van Hem hebt om je de overwinning te geven.

O, wend je toch tot Jakobs God! Werp jezelf hulpeloos aan Zijn voeten. Houd toch niet vast aan je eigen kracht met je eigen wijsheid. Werp je onbevreesd in Zijn liefdevolle armen en sta dan net als Jakob weer op in Zijn kracht en toereikendheid. Er is geen andere uitweg uit die nauwe plaats dan de top. Door hogerop te klimmen krijg je de bevrijding en zie je God in een stralender licht dan ooit tevoren. De machtige God van Jakob is ook die van jou. Er is geen andere uitweg dan God.

Uit Streams in the Desert deel 1

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier