Van uitstel komt afstel

De dominee wilde die zondag graag preken over de tekst: “Nu is het tijd. Nu is de dag van de redding  aangebroken.” * Hij kon echter geen inspiratie vinden. Zo zat hij twee uur lang aan zijn bureau te suffen en  uiteindelijk sukkelde hij in slaap. Toen had hij een droom. In zijn droom was hij getuige van een vergadering in  de hel die de demonen hadden belegd. Het onderwerp van de vergadering was hoe ze de mensheid het beste  konden misleiden. Tijdens de vergadering stond een van hen op en schreeuwde: “Stuur mij naar de mensen! Ik  zal hen vertellen dat de bijbel maar een fabeltje is en dat God er niets mee te maken heeft.” Maar dat vonden ze allemaal te doorzichtig. “Stuur mij dan!” schreeuwde een ander. “Ik zeg wel dat er geen God is, geen Redder en  geen hemel of hel.” Maar ook dat idee leek de vergadering niet goed genoeg. Tenslotte stond er een demon op die  zei: “Ik zal naar de mensheid gaan en niet ontkennen dat God bestaat. Ook zal ik niet ontkennen dat er een hemel  is en een oordeel. Maar ik zal hen wijsmaken dat ze zich er niet druk over hoeven te maken, omdat er genoeg  tijd is en dat ze vandaag gewoon kunnen genieten. Morgen is er tenslotte weer een dag.” Dit plan werd unaniem aangenomen… *
2 Korinthe 6:2

***

Een van de valstrikken die op ons pad verborgen liggen is het verlangen om alles maar even uit te stellen. Dat stemmetje dat ons toefluistert dat wij dat werkje net zo goed morgen kunnen doen. Doe het maar rustig  aan. Maak je niet druk. Dat komt wel goed. Natuurlijk moet je niet meer hooi op je vork nemen dan je aankunt en Jezus vertelt ons duidelijk dat wij ons niet moeten laten opjutten en dat hij ons nooit méér te dragen geeft dan wij  aankunnen. Maar dat is iets heel anders dan het uitstellen van dingen die je echt moet doen. Men zegt weleens:  ‘van uitstel komt afstel’en dit is helaas vaak het geval. Onze geestelijke vijand weet dan ook heel goed hoe hij deze  gevoelens moet uitspelen en als we ons niet bewust zijn van de geestelijke strijd waar we bij betrokken zijn, kunnen  we behoorlijk in de knoop raken.

De duivel kan je misschien niet tegenhouden in je verlangen om van God te houden, maar als hij er voor kan zorgen dat je niets met je geloof doet, en nooit actie onderneemt omdat het je morgen misschien beter uitkomt,  heeft hij zijn doel ook bereikt. Iemand zei eens: “Het enige dat het kwaad nodig heeft om te overwinnen is dat  goede mensen niets doen.” En dat zet je wel aan het denken.

Wat doen we met onze tijd? Hoe besteden we onze dag?  Je kunt een dag vergelijken met een koffer. De ruimte is voor iedereen hetzelfde, maar er zijn mensen die hun  koffer heel wat beter inpakken dan anderen die er maar van alles inproppen, zonder er eens goed over na te  denken. Tijd is een kostbaar bezit en tijd die je weggooit is voor altijd verloren. Het is makkelijk om de tijd die je hebt  als zand tussen je vingers te laten weglopen, maar het kan uiteindelijk een kostbaar verlies blijken te zijn. Het kost  iets om je tijd goed te gebruiken. Je moet er voor offeren en het kost kracht en inzet, maar het is een investering in  de eeuwigheid. Zo worden wij bijvoorbeeld vaak op de proef gesteld met betrekking tot onze relatie met God.

Net als wij besluiten om wat persoonlijke tijd met God te nemen en Hem willen vragen om ons hart eens goed door  te lichten, of ons iets moois te tonen uit Zijn woord, begint ons lichaam te protesteren. Wat zijn we eigenlijk moe.

Dat zware gedoe in gebed en dat stil luisteren naar God, of het bestuderen van Zijn woord…? Nee, laten wij dat  morgen maar doen! En dan gaan we lekker surfen op het internet of zappen we ons tevreden een weg langs de verschillende televisiezenders en voor we het weten is onze tijd verstreken en gaan we met een leeg gevoel naar  bed. En dan lacht er ergens, goed voor ons verborgen, iemand in zijn goddeloze vuistje.

Als je uitstelt wat je vandaag voor de Heer kunt doen omdat de omstandigheden niet ideaal zijn, krijg je het nooit gedaan, want de omstandigheden zullen nooit ideaal zijn. Dat zijn ze pas in het volgende leven.

Zoveel tijd hebben wij niet meer. Morgen is het misschien te laat. Doe het daarom vandaag.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier