Schep vreugde in de Heer

Schep vreugde in de HEERE, dan zal Hij u geven wat uw hart verlangt. Hij zal het goede niet onthouden aan wie in oprechtheid zijn weg gaat.
Psalm 84:11, Psalm 37:4

***

Twee zendingswerkers waren eens aan het bidden voor een jeep voor hun werk in Afrika. Die bleek onmisbaar voor hun werk, maar ze hadden niet genoeg geld om er een te kopen.

“Heer, wij hebben een auto nodig,” bad een van hen. “Alles is goed Heer. Wij vragen U echt niet om iets moois, zolang we de motor maar aan de praat kunnen krijgen en er een paar wielen onder zitten. Alstublieft Heer!”

De andere zendeling onderbrak het gebed. “Wat ben je nou aan het bidden?” zei hij verontwaardigd, “God werkt toch zeker niet op de sloop? Als ons hart op de juiste plaats zit, zorgt Hij als een Koning voor Zijn kinderen.” Een paar maanden later reden ze opgetogen door de wildernis in een sterke, betrouwbare jeep die gedoneerd was door een onbekende stichting in hun vaderland.

***

Waar verlang je naar? Waar heb jij je zinnen op gezet? God belooft dat Hij het ons wil geven. Tenminste als wij doen wat Hij van ons vraagt; Zijn beloften zijn standvastig en betrouwbaar. Daar kun je op bouwen, maar aan bijna elke belofte die Hij ons gaf zit een bepaalde voorwaarde vast.

Er is iets wat wij, als Zijn kinderen, op onze beurt moeten doen om de belofte te verzilveren. De Heer vertelt ons overduidelijk dat Hij ons hartsverlangen wil vervullen. Maar Hij stelt een voorwaarde. Hij wil dat wij ons geluk bij Hem zoeken. Dat wij hem voorop stellen en Hem eren met onze liefde en gehoorzaamheid en ‘onze weg in oprechtheid gaan’. En diep van binnen weten we allemaal hoe het daarmee gesteld is. Je kunt God tenslotte maar moeilijk voor de gek houden. Zo van:  “Ja, Heer… ik hou echt heel veel van U! Maar geeft U mij nu alstublieft die prachtige auto… “

Zoek je je geluk bij de Heer? Gaat het jou om wat Hij denkt en voelt en wat Hij wil, of gebruiken wij God om er zelf beter van te worden? Misschien doen we dat op bepaalde momenten allemaal, maar de verlangens van ons hart worden dan niet vervuld. Op zulke momenten zoeken wij ons geluk niet bij God, maar bij datgene wat God ons kan geven.

Wat God betreft is niets goed genoeg voor Zijn kinderen die Hem liefhebben en is Hij meer dan bereid om ons alles te geven, vaak meer dan wij zelf voor mogelijk hadden gehouden. Maar wij moeten wel de voorwaarden naleven, precies zoals God het van ons vraagt.

Gebed: Heer, helpt U ons om U voorop te stellen en ons in U te verheugen. Als wij Uw wil zoeken en U willen behagen overlaadt U ons met Uw zegeningen en ontvangen we niet alleen de dingen die we nodig hebben, maar zelfs dingen die we graag willen hebben. Want U weet dat zulke dingen er voor ons dan in wezen niet toe doen en dat ze onze relatie met U niet kunnen verstoren. Geeft U ons wat goed voor ons is en als iets niet goed voor ons is, houdt U het dan ver bij ons vandaan. Amen.

Download PDF

Reacties

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier