Pas op voor de hebzucht

Een Londense krant loofde een prijs uit aan degene die met de beste definitie van geld op de proppen kon komen. Het winnende antwoord ging als volgt: “Geld is een middel waarmee je alles kunt kopen, behalve geluk. Je kunt er kaartjes mee kopen naar elke gewenste bestemming, maar niet naar de Hemel.”

Na de ramp met de Titanic bleek dat er elf miljonairs met de Titanic ten onder gegaan waren. Majoor A.H. Peuchen liet miljoenen aan geld, juwelen en beleggingen achter in zijn hut. “Het leek me op dat moment bespottelijk om me over dat geld zorgen te maken,” vertelde hij later. “In plaats daarvan nam ik drie sinaasappelen mee.”

***

Jezus zei: “U moet er voor oppassen dat U niet steeds verlangt naar de dingen die u niet hebt. Want het leven bestaat niet uit het hebben van veel spullen.” (Lukas 12:15) De dingen die werkelijke waarde hebben, de hemelse dingen, hebben niets te maken met aards bezit. Aardse dingen kunnen de leegte in een hart dat uitschreeuwt naar liefde en begrip niet vullen. Ze kunnen een lichamelijke nood tijdelijk nog wel vervullen, maar verder gaat het niet.

De menselijke geest kan alleen rust en vervulling vinden in een liefdevolle eenheid met de God die haar geschapen heeft. God weet precies wat er nodig is voor waarachtig geluk, maar Zijn ideeën en de hemelse waarden verschillen nogal van de dingen waar we ons in dit aardse leven zo over opwinden.

Hij kent ons door en door. Hij heeft ons geschapen en weet ook wat onze schouders kunnen dragen. Maar als we onze ogen op de verkeerde dingen richten gaat het al snel mis. Dan vergeten we waar het eigenlijk om gaat en raken we hopeloos verstrikt in de zorgen van deze wereld. Zoveel mensen zoeken hun toevlucht in een vluchtige droom over een soort magische tuin vol vrede en schoonheid, ergens ver in de toekomst, en strijden maar door, maar vergeten om naar de prachtige bloemen te kijken die er nu al in hun eigen achtertuin staan.

Heer, helpt U mij om mijn leven niet zo vol te stouwen met goede dingen dat er geen ruimte meer is voor het beste. Helpt U mij om Uw aangezicht te zoeken, Uw rust te ervaren en er voor te waken dat de zorgen van dit leven U niet op de achtergrond duwen. Helpt U mij om mij te koesteren in Uw zonlicht, in Uw armen te rusten en het verfrissende water van Uw Woord met volle teugen te drinken. U zei dat ik zonder U en Uw kracht niets kan bereiken dat van blijvende waarde is. Helpt U mij daarom om mijn prioriteiten op de juiste plaats te stellen en te leven voor Uw eeuwige koninkrijk.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier