Liefde is niet arrogant

“Wat bent u toch een machtige koning,” zeiden de onderdanen tegen hun vorst, koning Knut van Zweden, veroveraar van Engeland. “Wie is er zo sterk als u? U kunt alles aan.”

De koning wist wel beter en beval daarom om zijn troon bij het water op het strand te zetten. Terwijl de vloed opkwam bleef de koning rustig op zijn troon zitten, maar het water steeg en steeg en zijn onderdanen begonnen ongerust te worden.

“Doet u iets,” schreeuwden ze naar hun koning. “Straks verdrinkt u nog!”

Toen beval de koning zijn onderdanen om de golven onmiddellijk tegen te houden. Maar dat was onbegonnen werk. Tenslotte klom hij nog net op tijd van de troon en zei toen: “Hoe klein is de macht van een koning.”

***

 Jezus sprak over de vogels en nam ze als voorbeeld om ons te leren dat wij ons niet zoveel zorgen hoeven te maken. “Let eens op de vogels. Die maken zich geen zorgen over wat zij moeten eten. Zij hoeven niet te zaaien of te oogsten of te bewaren, want God geeft hun wat zij nodig hebben.” *

Maar er is nog meer dat we van de vogels kunnen leren en dat heeft te maken met trots. Luister eens naar de vogels, hoe ze fluiten en zingen. Het mooiste vogelgezang komt altijd van de kleinste vogeltjes en nooit van de zwaargewichten. De adelaar wordt niet genoemd als het gaat om de schoonheid van het vogellied.

Ook de kalkoen en de struisvogel maken geen enkele kans op een prijs in deze klasse. Maar bij de kleine vogeltjes is het een waar paradijs. Het ene lied is nog mooier dan het andere; een voortdurend loflied aan de Schepper, Zijn macht en goedheid.

Zo komt ook de mooiste muziek uit het hart van een christen die zijn ware plaats kent. Iemand die zichzelf niet beter of groter voelt dan een ander, maar zich gebroken heeft overgegeven aan de liefde van God.

De liefde is nooit arrogant. Mensen die liefhebben zijn niet opgeblazen en vol van zichzelf. De Geest van God laat je zien wat er moet gebeuren en iemand wiens hart op de juiste plaats staat, pakt het werk aan zonder zich er druk over te maken wie er met de eer gaat strijken. De liefde van God maakt je bereid om de handen uit de mouwen te steken en zo’n houding staat bij God hoog in het vaandel.

En daar word je echt niet slechter van. Als God ziet dat je getrouw bent met de kleine dingen die er gedaan moeten worden en zelfs de ondankbaarste taken zonder morren op je neemt om er iets moois van te maken, kan het niet anders dan dat Hij je grotere zegeningen gaat geven en je naar plaatsen leidt waar je Hem nog beter van dienst kunt zijn. Maar Hij zal je nooit dwingen om iets te doen waar je geen zin in hebt.

Het hangt dus allemaal af van je eigen inzet en verlangen om God te behagen. Daar is nederigheid voor nodig en nederigheid is niet iets dat gemakkelijk verworven wordt in deze wereld, waar alles draait om kracht en eigenbelang.

“Ik zeg u daarom, broeders, dat u zich helemaal aan God moet wijden. Temeer omdat Hij u al Zijn liefdevolle goedheid aanbiedt. Laat uw lichaam een levend offer zijn; heilig, zodat het een vreugde voor God is. Als u zich bedenkt wat Hij voor u heeft gedaan, is dat toch niet teveel gevraagd?” *

Mattheüs 6:2
Romeinen 12:1

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier