Leef als een Palmboom-christen

Als je leeft zoals God het wil, zal het goed met je gaan. Je zal groeien als een palmboom…
Psalm 92:13

 Groeien als een palmboom? Wat bedoelt de psalmist hier?

Als je niet bekend bent met de unieke eigenschappen van een palmboom zegt deze passage je vermoedelijk niet veel en voor veel mensen zijn deze bomen met hun sierlijke torenhoge schoonheid dan ook hele gewone bomen. Niets bijzonders. Maar we kunnen iets moois leren van deze statige boom met zijn weelderige bladeren.

De eerste vergelijking is wellicht de manier waarop de levenskracht deze boom binnenkomt. Net als alle andere bomen, trekt de palmboom zijn vochtige voeding uit de aarde via zijn wortels omhoog. Maar in plaats dat het sap aan de buitenkant omhoog stroomt tussen de bast en het hout van de boom en zo verder omhoog gaat naar de uiterste takken en twijgjes, zoals het geval is bij de meeste andere bomen, gaat de sapstroom bij de palmboom omhoog door het hart van de boom. Het leven van de palmboom ligt dus niet dicht tegen het oppervlak en wordt niet beïnvloed door eventuele verwondingen en beschadigingen aan de bast.

Hetzelfde geldt ook voor palmboom-christenen. Een palmboom-christen krijgt zijn werkelijke voeding via het hart. Paulus drukt het treffend uit in Romeinen 10:10 waar hij zegt: “Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid.”

Een palmboom-christen wordt dus niet beïnvloed door de staat van de buitenkant, maar haalt zijn leven en kracht uit de grond van Gods Woord dat via het hart bij hem binnenkomt.

En wist je dat een palmboom altijd groen blijft? Zo is ook een oprecht kind van God altijd vruchtbaar. Het leven gevende water stroomt voortdurend door zijn wezen. Palmboom-christenen veranderen in principe nooit. Hun voeten staan stevig gegrond op de eeuwige Rots en zijn dag in dag uit dezelfde levendige getuigen van Gods genade, want Jezus Christus is gisteren, vandaag en voor altijd dezelfde.

En tenslotte blijkt dat het onmogelijk is om een palmboom op een andere palmboom te enten. Als je dat probeert zal de boom sterven. Dit is ook een unieke eigenschap voor palmboom-christenen. Geen mens kan twee meesters dienen. Er is maar één God en alleen Hem zult gij dienen.

Uit: Streams in the desert, deel 2
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier