Hou het liever eenvoudig.

Gods genade heeft heel weinig te maken met moeilijke, theologische verhandelingen, gecompliceerde theorieën en langdurige studies in stoffige klaslokalen. Jezus zei: “Als u niet verandert en net zo wordt als de kinderen zult u nooit in het Koninkrijk van de hemelen komen.” En daar gaat de Oppepper deze week over.

***

Een geleerde professor was eens aan het werken in de tuin toen er een groepje schoolkinderen langs kwam. De professor hield van kinderen en maakte een praatje met het groepje. Van het een kwam het ander en al snel hielpen de kinderen de professor in de tuin. Terwijl ze aan het werk waren legde de professor de kinderen van alles uit over de tuin en hoe alles groeide en in zijn werk ging. Het was zo interessant dat de kinderen tegen de avond dankbaar en tevreden naar huis gingen. De volgende morgen belden de kinderen weer aan bij de professor. Zijn vrouw deed open.

“Mevrouw,” vroeg een klein meisje hoopvol, “mag de professor weer buiten komen spelen?

***

Ik kwam om de waarheid te brengen en sprak daarbij woorden met een diepe betekenis. Zo openbaarde Ik de onschatbare wijsheid van Mijn Vader op aarde.

Mijn woorden hebben door de eeuwen heen vele levens geholpen en zullen dat ook blijven doen in de dagen die nog gaan komen. Maar Mijn woorden waren nooit gecompliceerd of onduidelijk of enkel maar te begrijpen door de hoog opgeleiden.

Ik sprak ook tot de kinderen en tot de eenvoudigen. Ik was eenvoudig en duidelijk en verloor nooit de liefde en de aandacht voor kleine, eenvoudige dingen. Ik genoot van het leven. Van de bloemen, een maaltijd en een zonsondergang. Ik kookte zelfs graag voor mijn volgelingen.

Maar als je de eenvoud uit het oog verliest en geen vreugde meer kunt vinden in de kleine dingen wordt het leven zwaar en gecompliceerd. Zo’n houding gaat ten koste van je diepgang en je karakter. Dan verwissel je de schoonheid van het leven voor een doolhof van ingewikkelde en drukkende gedachten en raak je de weg kwijt. Je hart staat dan niet langer open voor de boodschap die Ik je door het leven wil meegeven als Ik in de stilte tot je spreek. Dan begin je meer te luisteren naar de aardse opvattingen waarvan gezegd wordt dat die beter en logischer zijn dan Mijn woorden, maar waarvan je diep van binnen weet dat ze je leeg en eenzaam achter zullen laten.

Eenvoud is een geschenk. Iedereen begint ermee in dit leven, maar veel mensen lachen erom als ze wat ouder worden. Zo’n gift is in hun ogen niet veel waard: “Wat moet je ermee? Eenvoud is voor mensen die nooit volwassen zijn geworden. Voor mensen die eigenlijk niet weten waar het in dit leven om gaat en die niet erg hoog ontwikkeld zijn.”

Dan wordt er vaak een gecompliceerd en moeilijk toegankelijk weefsel van boekenwijsheid en logica gesponnen om de eigen onzekerheid mee te bedekken.

En dat terwijl Ik juist zei dat je, tenzij je in kinderlijke eenvoud gelooft dat het onmogelijke mogelijk is en je gelooft in dingen die je niet kunt zien, zoals Mijn aanwezigheid en het feit dat Ik voor je gestorven ben en weer tot leven ben gewekt, het Koninkrijk van de hemel niet binnen kunt gaan!

Het geschenk van eenvoud ligt klaar voor iedereen die de nederigheid en de wijsheid heeft om het op waarde te schatten. Er valt in dit leven nog veel te leren en te ontdekken en dat geldt ook zeker voor het leven dat nog gaat komen, maar je zult altijd zien dat de kostbaarste waarheden, de grootste schoonheid en de diepste wijsheden gevonden worden in ongekunstelde eenvoud.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier