Hoogmoedige ruiters

Naar een artikel van C.H. Spurgeon

 De hemel vol met goede mensen? Het hangt er maar van af wat je goed noemt. Laat me je vertellen dat er heel veel mensen in de hemel zijn die ooit, net als jij, zeiden: “Ik wil God niet,” maar toch berouw kregen, zich bekeerden en nu gered zijn. Laat me je vertellen over een machtige groep gewapende mannen die vol moed en overtuiging op hun paarden reden. Ze waren zeker van hun zaak en er was voor hen geen vuiltje aan de lucht. Eén van hen, de trotste van allemaal, leidt de anderen als hun baas naar Damascus. Daar gaan ze zich bezighouden met hun geliefde bezigheid: het gevangennemen van die onverlaten die zich christenen noemen; en als het even kan, hen dwingen tot godslastering. Saul van Tarsus is de naam van die wrede, moorddadige vervolger. Eerder, toen Stefanus ter dood werd gebracht, zei God tegen deze man Saul: “Ga in mijn wijngaard werken,” maar Saul zei ronduit: “Bent U gek. Dat wil ik niet,” en om zijn hoogmoed eens goed te bewijzen hielp hij mee om Stefanus ter dood te brengen. En nu zie ik hem daar op de weg naar Damascus, in grote haast, op zijn boze missie en vastberadener dan ooit om tegen de Heer op te staan.

 

Maar mijn Heer kan de meest kwaadaardige leeuw temmen en omvormen tot een lam. En zo gebeurt het ook hier. Terwijl Saul verder rijdt, ziet hij een helder licht, feller dan de zon op de middag; hij valt van zijn paard, ligt te beven op de grond en hoort een stem uit de hemel, die zegt: “Saul, Saul, waarom vervolgt gij Mij?”

Opeens begrijpt hij het. Terwijl hij verbaasd zijn ogen ophief, zag hij dat hij onwetend de Zoon van God had vervolgd. Wat een verandering bracht die ontdekking in hem teweeg. Die stem, “Ik ben Jezus, die gij vervolgt,” brak zijn harde hart en won hem voor de zaak. Korte tijd later wordt die eens zo trotse en onverdraagzame man gedoopt en wordt hij een overtuigd christen.

Als je een echte, eerlijke en serieuze prediker wilt zien, waar vind je dan een betere dan de apostel Paulus die, met zijn hart in vuur en vlam, keer op keer schrijft: “God verhoede dat ik zou roemen, behalve in het kruis van onze Heer Jezus Christus.”

En jij? Zeg jij net als Saul, als de Heer op de deur van je hart klopt: “Ga weg. Ik wil U niet.”

Als dat zo is dan bid ik: “Heer, sla die menselijke trots neer. Eeuwige Geest, stuur Uw vuur en verschroei die zieke hoogmoed en maak die tot as, zoals U dat deed bij Saul van Tarsus.”

Je wist wellicht niet dat je tegen God vocht, en dacht dat het geloof maar een dwaze droom was. Je wist niet dat je de gekruisigde Heiland had beledigd; maar nu weet je het wel. Ik bid dat je geweten wordt beroerd en dat ook jij van nu af aan de Heer mag dienen.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier