Alles vergeven

Vertaald en bewerkt naar een artikel van Jim Denison

Stel je voor dat je vandaag een telefoontje krijgt en iemand je vertelt dat al die schulden die je had opgebouwd je allemaal vergeven zijn. Alles is afbetaald.  Helemaal zonder verplichtingen, zonder een addertje onder het gras.

Het overkwam deze kerst zo’n achtduizend mensen in Amerika. De gastheer van een televisieprogramma, Dave Ramsey, die een show heeft die elke week door zo’n 16 miljoen mensen wordt bekeken, was de weldoener. De man is een financieel expert en een bekende schrijver in Amerika die sinds 1992 een bedrijf heeft om mensen te helpen hun geldzaken beter onder controle te hebben. Zijn levensmotto is eenvoudig: “God zegent mij zodat ik een zegen kan zijn voor anderen.” Om deze kerst ook daadwerkelijk iets te doen voor mensen die om wat voor reden dan ook diep in de schulden waren komen te zitten betaalde zijn bedrijf, zonder opgave van reden, de schulden van zo’n achtduizend mensen. Het kostte hem tien miljoen Dollar. Zijn medewerkers moesten het goede nieuws persoonlijk meedelen aan de gelukkigen.

Waarom deed Ramsey dit? Hij zei: “Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Ik deed het om de liefde van Jezus Christus te tonen. Jezus gaf het voorbeeld. De grootste schuld die er bestaat en die door niemand kan worden terugbetaald werd door Hem betaald. Geen enkele gave kan vergeleken worden met die van Jezus, maar ik kan toch tenminste iets doen om te laten zien dat ik in Gods vergeving geloof.”

 

Terwijl het Koninkrijk van God op zichzelf maar weinig te maken heeft met onze materiële welvaart is iedere stap, om de wereld te tonen wat vergeving inhoudt, toch zeker de moeite waard.

Vergeving is het centrale thema uit de Bijbel, maar wordt door veel mensen met een korreltje zout genomen.  Bijna iedereen, zelfs de ongelovige mens, is het er over eens dat Jezus een goed mens was en een groot leraar. Maar de grote meerderheid gelooft niet dat Jezus God was toen hij op aarde rondliep. En, als Jezus niet God was, kon Hij ook onze zonden niet vergeven. Het is daarom niet verrassend dat de meeste mensen het niet zo nauw nemen met dat begrip van zonde en zeker niet dat ze Jezus nodig hebben om hen te vergeven. Sommige mensen zijn er zelfs van overtuigd dat er helemaal niet zoiets bestaat als zonde, laat staan dat je vergeving nodig hebt.

Helaas is het Goede Nieuws voor veel mensen verborgen en dat maakt dat deze huidige wereld een duistere en onzekere plaats is. Zo staat het ook in de Bijbel:  “De god van deze wereld, de duivel, heeft hen [de wereld] verblind, zodat zij het goede nieuws niet geloven. Zij zien het stralende licht van Christus niet, die het beeld van God is.” (2 Corinthiërs 4:4)

Maar de zonde bestaat wel en vergeving is hard nodig, en dat voor ieder mens. Daarom werd Jezus geboren en stierf Hij op Goede Vrijdag als betaling voor onze zonden. Zoals Dave Ramsey zei: “Geen enkele gave kan vergeleken worden met die van Jezus, maar ik kan toch tenminste iets doen om te laten zien dat ik in Gods vergeving geloof.” Een goede gedachte om mee verder te gaan zodat wij op wat voor manier dan ook mogen helpen om dat stralende licht van het Goede Nieuws en de betekenis van zonde en vergeving aan anderen duidelijk te maken.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier