Een slechte raadgever

De schrijver Mark Twain zei eens: “Ik ben nu een oude man en heb in mijn leven heel wat ellende gekend. Het meeste daarvan is nooit gebeurd!” Angst is een slechte raadgever en daar gaat de Oppepper deze week over.

***

Een man werd eens wakker met pijn in zijn knie. De schrik sloeg hem om het hart. Artritis. Dat kon niet anders. Snel zocht hij op Google alles op wat met artritis te maken had. Daar werd hij niet vrolijk van, want opeens begreep hij dat zijn hele lichaam erdoor was aangetast. Misschien was hij zelfs wel in de beginnende fase van lepra. Toen viel zijn oog op leukemie. Toen hij dat terloops ook doorlas, begreep hij opeens waar die bloeduitstorting op zijn rechterbil vandaan kwam. Hij had dus ook leukemie. En die pijn in zijn maag die hij zondagavond voelde? Dat kon hij ook maar even beter nakijken. Een maagzweer… Daar had je het al. Diep terneergeslagen meldde hij zich bij het ziekenhuis.

Nadat de dokter hem had onderzocht schreef hij zwijgend een recept uit en stuurde hem naar de apotheek. Maar bij de apotheek schudden ze het hoofd.

“Dit verkopen we niet,” zei de apotheker verbaasd. De man griste het recept uit de handen van de apotheker en las: “Ga lekker sporten, eet gezond, wees dankbaar en stop met het lezen van dingen die je niet behoort te lezen omdat je daar niets van afweet!”

***

Eerbiedig ontzag voor de HERE geeft leven; want wie daarvan vol is, kan voldaan en rustig leven; hij hoeft nergens bang voor te zijn. Wat een prachtige belofte.

Daarom is het absoluut noodzakelijk dat wij ons geloof voeden en onze angsten uithongeren. Helaas komt het nog al eens voor dat we juist ons geloof uithongeren en ons te goed doen aan onze angsten,

door ze telkens weer te overdenken en er mee bezig te zijn. Zoals eerbiedig ontzag voor de Heer leven geeft, leidt een overdreven ontzag voor je angsten naar het duister. Omdat wij de geestelijke realiteit met onze normale ogen nauwelijks kunnen zien vergeten we nogal eens dat wij met een geestelijke strijd te maken hebben en dat wij ons agressief moeten verzetten tegen alles wat ons geloof probeert te ondermijnen. Jezus zei dat Satan, onze aartsvijand, niet anders kan dan liegen en misleiden. Hij noemde hem de vader van alle leugen.

Angst is misschien wel het grootste wapen waarmee Satan ons probeert te bombarderen. Maar Jezus staat naast ons en geeft ons de verzekering van Zijn aanwezigheid, Zijn kracht en Zijn beloften. Satans leugens en de angsten waarmee hij iedereen bestookt hoeven niet geanalyseerd en bestudeerd te worden. God geeft Zijn kinderen geen angst. Angst moet bestreden en uitgeroeid worden. “Verzet U tegen de duivel en hij zal van U wegvluchten.” (Jakobus 4:7) Weersta je angst en onzekerheid met het Woord van God. Herken de bron waar het vandaan komt en geef het geen enkele plaats in je hart. Zelfs de vuilnisbak is er te goed voor. Maar de strijd is er niet minder om. Roep dus uit naar God. Trek je met Hem terug in je binnenkamer en toon je angsten aan Hem. Hij geeft je de kracht om er mee af te rekenen. Geloof in God brengt rust en vertrouwen. Net zoals je het duister in een donkere kamer niet naar buiten kunt slaan met een knuppel kun je ook je angsten niet zomaar verdrijven in je eigen kracht. Maar als je het licht aandoet is het duister verdwenen.

God is het licht in je leven. Zet je geloofsknop aan. Laat Hem binnen, dan hebben je angsten geen enkele kans om je verder nog dwars te zitten.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier