Geef Hem een kans

Enige tijd geleden, toen er nog werd gecommuniceerd door middel van telegrafie, stapte er op een telegraafkantoor op zekere dag een ietwat vreemde, slungelige jongeman binnen. Hij had een veel te lange jas aan en zijn haar zat in de war. Wat moest die daar nou?

“Kunt u mij werk geven?” vroeg de man.

De manager haalde zijn schouders op. Wat zou zo’n man voor hen kunnen betekenen? “Ga maar zitten,” sprak hij zonder veel vertrouwen. “Laat maar zien wat je kunt!” De jongeman nam plaats achter de apparatuur en begon de telegraaf te bedienen met een vaart en een kundigheid waar iedereen in opperste verbazing van opkeek.

“Jou kunnen we hier goed gebruiken,” stamelde de manager. “Hoe heet je?”

“Edison mijnheer. Thomas Edison!” Het was het begin van de loopbaan van de nu wereldberoemde uitvinder. Alles wat hij vroeg was een kans om te laten zien wat hij kon. En zo is het ook met God. Alles wat Hij van ons vraagt is Hem een kans te geven om ons te laten zien wat Hij allemaal kan.

***

In Maleachi 3 staat geschreven: “Beproef Mij toch hierin,” zegt de HEERE van de legermachten, “of Ik niet de vensters van de hemel voor u zal openen en zegen over u zal uitgieten, zodat er geen schuren genoeg zullen zijn.” De Heer vertelt ons hier dat hij nog steeds vensters in de hemel heeft. Vensters die opengaan. Vensters waarvan de scharnieren niet verroest zijn en waardoor Hij Zijn zegeningen naar ons kan uitstrooien. Hij opende ze voor Mozes en de Rode Zee ging open. Hij opened ze voor Jozua en de Jordaan werd droog. En Hij opent ze voor ons als wij Hem een kans geven. En hoe geef je God een kans?

Dat doe je door op Hem te vertrouwen. Vertrouwen in God is het kanaal waarlangs de zegeningen van Zijn schatkamers naar ons toevloeien. Het is de ladder waarlangs Gods boodschappers naar ons toekomen en ons steunen in onze noden.

Vertrouwen is niet alleen de manier waarop wij Gods zegeningen ontvangen maar ook de manier waarop wij God eren. Als wij niet vertrouwen en ons van God afkeren, blokkeert het direct de stroom van Gods kracht in ons leven, want ongeloof doet God pijn. Net zoals het een vader pijn doet als zijn kind voortdurend tegenstribbelt en hem niet durft te vertrouwen.

Als wij niet vertrouwen horen we Zijn zachte stem niet. Dan zien we Zijn prachtige plan voor ons leven niet. Onze oren zijn verstopt en onze ogen verblind. Dan geef je God geen kans.

Stel je eens een dorstige man voor. Met zijn hand houdt hij een grote fles vast en probeert die te vullen door haar onder de waterstraal te houden. Het water stroomt rijkelijk en loopt langs zijn handen, maar de fles blijft leeg. Er komt geen drupel naar binnen. Waarom? De man haalt de dop niet van de fles. Het water kan niet naar binnen, hoe lang hij de fles ook onder de kraan houdt. Er gebeurt helemaal niets. Hij geeft het water geen kans. Net zoals het water de fles dan niet kan vullen, blijft ook je hart leeg. Vertrouwen opent je hart echter. Bevecht je twijfels dus en geef ze geen kans. Voed je geloof en laat je twijfels verhongeren.

Psalm 34:9: Proef en zie dat de HEERE goed is; welzalig de man die tot Hem de toevlucht neemt.

Vertrouw Hem in alles. Voor je leven en zelfs voor je dood. Als onze auto stuk gaat brengen we die toch zeker direct naar de garage? En als de garagist ons dan zegt dat de auto 3 dagen later klaar is  staan we ongeduldig voor zijn deur om weer te kunnen rijden. Wij hebben er geen probleem mee om mensen in de wereld te vertrouwen, mensen die ons makkelijk kunnen teleurstellen. Maar God durven we geen kans te geven. God, die ons liefheeft, ons door en door kent en ons veilig naar onze hemelse bestemming wil leiden.

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier