Gedachten over Psalm 23

Zelfs als ik door een diep, donker dal ga, een dal van moeilijkheden, ben ik nergens bang voor, want U bent bij mij. Met uw stok en uw herdersstaf beschermt U mij en stuurt U mij bij. Het troost mij dat U dat doet.

Psalm 23:4

 

Het plaatje dat hier geschetst wordt is zo duidelijk en zo eenvoudig dat zelfs een kind het kan snappen. Het Evangelie is niet moeilijk en God wil het ons zo makkelijk mogelijk maken om Zijn liefde te begrijpen. Laat de woorden van deze veelgelezen Psalm dan ook goed tot je doordringen. Denk er over na, ook al heb je deze passage al tien keer gelezen.

De boodschap is eenvoudig: ‘Wij staan er niet alleen voor, maar hebben een echte Herder die over ons waakt.’ Tenminste, als je die Herder wilt aannemen en in Zijn Woord durft te geloven. Dan zal God je daadwerkelijk naar groene, grazige weiden leiden en naar wateren van diepe rust. Deze woorden zijn niet slechts een poëtische uitspatting van David als herder, maar zijn gesproken door de Geest van God zelf.

En die herdersstaf? Waarom brengt die troost? Toen iemand die vraag stelde aan een hedendaagse herder legde hij uit dat de herders ook vandaag nog net zo te werk gaan als de herders in de tijd van David. Deze herders dragen hun staf overdag altijd over hun schouder. Zo kunnen de schapen de staf altijd boven alles uit zien en weten ze dat de herder in de buurt is. Alles is veilig. De herder is er.

Als er een schaap tussen zit dat die staf niet wil zien en liever zijn eigen weg gaat, verdwaalt zo’n dier snel. Het Woord van God is altijd zichtbaar. We willen het niet altijd zien en als je er eerlijk over nadenkt zie je snel in dat iedere fout die je maakt onherroepelijk het gevolg is van het feit dat je niet naar de herdersstaf gekeken hebt, maar het van je eigen verstand verwachtte. Soms is dat uit onwil, soms gewoon omdat wij slechts schapen zijn, niet de meest intelligente dieren op de aarde. Maar ook dan is er hulp. Als we het uitschreeuwen kunnen we er op rekenen dat de Herder ons komt helpen, ook al is onze vacht gescheurd, bebloed en verwond.

Soms, als het donker is geworden of als de herder en zijn kudde een mistige hoogvlakte doorkruisen, kunnen de schapen de staf niet goed meer onderscheiden. In zo’n geval tikt de herder voortdurend met zijn staf op de harde grond, zodat de schapen het geluid van de staf kunnen horen. De stem van God is altijd in ons hart aanwezig, ook als het donker of mistig is. Wij moeten er wel naar luisteren. De Herder is in de buurt. Tenslotte gebruikt de herder zijn stok om kwaadaardige beesten weg te jagen door ze dreigend te bestoken met zijn staf als ze te dicht bij een schaap in de buurt komen. De herder is altijd de leider en de schapen voelen zich veilig en vertrouwd door zijn voortdurende aanwezigheid en een vreemdeling zullen ze niet snel volgen.

David schreef er lang geleden over in de Bijbel, maar het is vandaag de dag niet anders. Jezus Christus is dezelfde; gisteren, vandaag en morgen. Net zoals David zich bekommerde om zijn schapen, waakt ook God over iedereen die zijn hart aan Hem heeft gegeven.

O Heer, wij behoren U toe. U bent onze Herder. Wilt U ons alstublieft leiden, beschermen en ons naar uw rijke velden leiden waar we naar hartelust kunnen grazen in vrede en rust? Bescherm Uw kudde tegen het kwaad en de zonde die zo geniepig op de loer ligt. Bij U zijn wij helemaal veilig.

Dorothy A. Trupp

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier